Zlatni okvir skrivao sto godina stare novine

Marija Vareško Kolak (M. MIJOŠEK)
Marija Vareško Kolak (M. MIJOŠEK)

Neobična priča dogodila se ovih dana na području Monvidala. Tamo je, naime, žiteljka Marija Vareško Kolak pronašla novine koje će za nešto više od dva mjeseca proslaviti čak sto godina otkad su tiskane.

Sačuvan dio povijesti

No, da bi ispričali kako je do pronalaska uopće došlo, valja uvodno napomenuti da je gospođa Marija mnogima u gradu, ali i šire, poznata kao dugogodišnja modna kreatorica Arene trikotaže gdje je radila od 1968. do 1992. godine.

  Pripadala je prvoj generaciji dizajnera modela, pa je tako postala i nezaobilazno ime u Puli kada je o modi riječ. Dobitnica je više od 40 vrhunskih priznanja u zemlji i inozemstvu, izlagala je u Londonu, Parizu, Italiji, Njemačkoj, Kanadi i Americi. Imala je i prvi modni atelier u gradu, a mnogi pamte njen jedinstveni modni izričaj te prepoznatljiv identitet u radu s pleteninom. Zbog zdravstvenih tegoba svoj je rad preselila u okruženje vlastitog doma, no umjetnička duša ne miruje. Znajući sve to, tada nije neobično što je jednog dana, kada je u blizini kuće, pored kontejnera ugledala odbačeno ogledalo, odlučila iskoristiti okvir koji joj se odmah dopao.

- Vidjela sam jednu baku koja je bacila uokvireno ogledalo. Iako je ono bilo crno i neupotrebljivo, okvir je bio drveni, lijepo izrezbaren, ali i pošprican nekom purpurno zlatnom bojom. Ja sam ga uzela i sredila te u njega stavila moju sliku i sada krasi zid moje kuće. Međutim, kada sam odvajala ogledalo od okvira pronašla sam iza stare novine koje su mi odmah privukle pažnju, priča nam Kolak Vareško.

Osim što je novina na njemačkom jeziku koji joj nije poznat, pojašnjava da je tekst pisan ukrasnom goticom pa i stoga vrlo teško čitljiv. No pažnju joj je privukao datum tiskanja - 15. rujna 1915. godine!

- Mislim da je ovo za nekoga možda vrijedno i posebno pa mi nije palo napamet baciti novine. Rekla sam sinu da proba putem interneta saznati da li nekoga to zanima jer mislim da, nakon sto godina koliko su se uspjele sačuvati iza okvira, danas ipak imaju neku vrijednost i svjedoče o jednom vremenu koji je daleko iza nas, govori nam Vareško Kolak.

Dostupan u Egiptu i Rusiji

I doista, kratkim uvidom u novinu "Framden Blatt", dakle list koji je bio posvećen strancima, može se uočiti da je tiskan u Beču, da je riječ o jutarnjem izdanju jer je, kako piše, Fremden Blatt izlazio dvaput dnevno, a nedjeljom, ponedjeljkom i blagdanima samo jedanput. U tim turbulentnim vremenima Prvog svjetskog rata izdavač se potrudio da ipak dopre do svakog zainteresiranog čitatelja te se nudila i mogućnost pretplate, koja je ovisila o tome želi li netko kućnu dostavu ili može novinu sam preuzeti u distributivnom centru, ali i o tome nalazi li se pretplatnik unutar Austrougarske ili u inozemstvu. Pritom je tu zanimljivo izdvojiti da su nabrojane države u kojima je ova novina bila dostupna, a to su bile Njemačka, Švicarska, Italija, Srbija, Bugarska, Rumunjska, pa ča i Egipat i Rusija.

Posebno je svake subote - a ovaj je broj upravo bio jedan subotnji - izlazio i prilog za vojsku pod nazivom Die Vedette. Upravo u ovom broju mogu se tako, u okruženju brojnih oglasa, prodaje apartmana i drugih servisnih informacija, pročitati i aktualnosti s ratišta, a u to su se vrijeme, dakle u prvoj godini Prvog svjetskog rata, donosile novosti s Galicijske fronte. Riječ je o regiji srednje Europe, smještenoj između zapadne Ukrajine i istočne Poljske gdje je u Prvom svjetskom ratu bilo bojište na kojem su snage odmjerile snage Austro-Ugarske i Njemačke protiv Rusije. Naravno da se pisalo o gubicima na neprijateljskoj strani te cijeli niz pobjedničkih akcija.

I dok ovaj jedinstveni stogodišnji primjerak novina čeka da ga pravi poznavatelj i ljubitelj povijesti dostojno vrednuje, do tada su ga od trajnog uništenja spasile ruke i maštovitost modne kreatorice Marije Vareško Kolak. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio MILIVOJ MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter