Zlatni maslinar Zoran Zanini, a najbolji vinari Vivoda, Dobravac, Iskra i Udovič

Zoran Zanini, vlasnik najboljeg maslinovog ulja, s Milanom Antolovićem i Enricom Cerneccom
Zoran Zanini, vlasnik najboljeg maslinovog ulja, s Milanom Antolovićem i Enricom Cerneccom

Ovogodišnje vino i maslinovo ulje koje su proizveli profesionalni proizvođači ali i hobisti na Rovinjštini odlične je kvalitete, zaključak je ovogodišnje Antonje u Rovinjskom selu. Generalno, za vinograde je ocijenjeno da im je godina išla na ruku pa su i vina odlične kvalitete, dok je maslina okupana suncem i s malo padalina dala visoku kvalitetu ulja koju karakterizira voćnost, blaga gorčina i izražena pikantnost. No, i u godini koja je bila blagonaklona za proizvođače, kako vinare tako i maslinare, valjalo je izabrati najuspješnije. U konkurenciji trideset i pet maslinara prvo mjesto (bačvu od inoxa) i zlatnu medalju osvojio je Zoran Zanini. Drugoplasirani je Enrico Cernecca, a trećeplasirani Roberto Veggian.

Ocjenjivano 58 vina

Kemijsku analizu njihovih ulja, kao i svih pristiglih na 13. izložbu maslinovog ulja obavili su djelatnici županijskog Zavoda za javno zdravstvo iz Pule, dok je senzorska analiza bila povjerena grupi analitičara s liste ocjenjivača pri Ministarstvu poljoprivrede.

I među vinarima proglašeni su ovogodišnji laureati. U kategoriji modernih bijelih vina zlatnu medalju za berbu 2015. (a potom i brončanu) osvojio je P. O. Vivoda i to za sortu malvazija istarska, dok je drugoplasirani P. O. Panjoka. Davor Vivoda slavio je i u kategoriji crnih vina, također proizvedenih modernom tehnologijom, osvojivši drugo mjesto, pošto je prvo i s najvećim brojem osvojenih bodova ponio Damir Dobravac. Trećeplasirani je bio teran Mladena Matoševića.

I tradicionalna tehnologija proizvodnje bijelih vina iznjedrila je najuspješnije proizvođače. Prvo mjesto osvojio je Davor Iskra, drugoplasirani je David Buršić, a trećeplasirani Roberto Veggian. Kod crnih vina slavio je Ivan Udovič (ujedno i osvajač trećeg mjesta) te kao i kod bijelih vina drugo mjesto zauzeo je David Buršić. I njihova vina, kao i sve pristigle uzorke (58) kontroliralo je Povjerenstvo za senzorsko ocjenjivanje vina na čelu s predsjednicom dr. Sanjom Radekom, a svima njima u svoje osobno i u ime Županije čestitao je Milan Antolović, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu, zahvalivši im na ustrajnosti ali i kvaliteti njihovih proizvoda.

- U 25 godina izložaba vina i 13 godina izložbe maslinovog ulja Rovinjštine postali ste prepoznatljivi proizvođači kao i zamašnjaci razvoja našeg istarskog vinarstva i maslinarstva, rekao je Antolović, dodavši i da razloga za veselje ima još budući da će kroz dva tjedna biti dana obavijest o zaštiti istarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja. "Ukoliko kroz tri mjeseca ni jedna od 28 zemalja Europske unije ne da prigovor, slijedi nam dobivanje zaštitne oznake izvornosti", rekao je Antolović, od kojeg doznajemo kako se sa zaštitom autohtonih proizvoda Istre ide i dalje, pa u ovoj godini slijedi i projekt zaštite biske, mesa istarskog goveda i istarskog meda, dok se sada očekuje i zaštita istarskog terana.

Festival istarske supe

Antonji su večer ranije prethodila dva zanimljiva događanja. Dom kulture, čiji je "donji" dom nedavno renoviran a na Antonji i svečano, simbolički pušten u pogon, bio je mjesto održavanja 3. festivala istarske supe, dok je "zgorun" sve natjecateljski bilo u žaru zbog 5. turnira u briškuli i trešeti. Na Festivalu istarske supe natjecale su se tri ekipe. Prvu su činile mlade snage Rovinjskog Sela u sastavu Linda Zgrabljić i Ivona Knapić, druga je bila ekipa u sastavu političara Branka Rajka i Marina Budicina, te treća u sastavu Agrorovinj - Vesna Marangon i Goran Mühlstein, a upravo tim redom su i proglašene najbolje ekipe u pripravljanju tog okrepljujućeg, tradicionalnog i lako niz grlo klizećeg napitka.

U kartaškom turniru sudjelovala su čak 43 natjecateljska para, do sada rekordan broj. No, božica Fortuna odlučila je da prvo mjesto, odnosno janjca, osvoji tim Sandro Marić i Bojan Dodić, pet kilograma kobasica i titulu drugoplasirane ekipe dobili su Igor Pokrajac i Zorko Jurman, a ombolo i treću poziciju Goran Lazarić i Maksimilijan Radetić.

Katalozi sa svim sudionicima i ocjenama

I ove godine organizatori Antonje i pratećih događaja, uz glavnog sponzora Grad Rovinj, bili su Udruga Agrorovinj i Mjesni odbor Rovinjsko Selo, dok se u ulozi suorganizatora prvi put okušao LAG "Južna Istra". Za razliku od ranijih godina, nešto manje posjetitelja bilo je do 20 sati - najvjerojatnije zbog rukometne utakmice Hrvatska - Francuska, da bi potom dobra i vesela atmosfera zavladala nastupom Serđa Valića i grupe Magnolija te grupe Fun box. Osim toga, prvi su put proglašenje pobjednika Antonje 2016. pratili i prigodno štampani katalozi sa svim imenima, a dakako i rezultatima ocjenjivačke komisije kako za vina, tako i za maslinova ulja. Standardno, događaje su svojim nastupima obogatili i članovi KUD-a "Stjepan Žiža" iz Rovinjskog Sela. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter