Zlatni grb Buzeta Davoru Grabaru

Zlatni grb Buzeta Davoru Grabaru (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Zlatni grb Buzeta Davoru Grabaru (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Davoru Grabaru, predsjedniku ročkog ŽKUD-a "Renato Pernić" iz Roča, za dugogodišnji volonterski rad, kulturni amaterizam i društveni aktivizam, te za značajnu promociju Roča i cijele Buzeštine, jednoglasnom odlukom vijećnika na preksinoćnojoj sjednici Gradskog vijeća dodijeljen je Zlatni grb Grada Buzeta. Grabar je i potpredsjednik Katedre Čakavskog sabora Roč, aktivan član limene glazbe, pjevačkog zbora i gunjaca "Arkul" te jedan od organizatora ročkog susreta svirača trieštine. Priznanje će se njemu, kao i ostalim laureatima, uručiti na svečanoj sjednici Vijeća, 12. rujna, u povodu obilježavanja Dana Grada Buzeta, tradicijske pučke fešte Subotine.

Najzaslužniji

Prijedlog odluke o dodjeli javnih priznanja obrazložila je predsjednica Odbora za javna priznanja Sanja Krulčić. Pristigla su 23 prijedloga, a odlukom vijećnika, pored Zlatnog grba dodijeljene su tri Godišnje nagrade Grada Buzeta. Ovo je priznanje dobila odgajateljica Alida Lukić - za izniman angažman u realizaciji projekta očuvanja kulturno zavičajne baštine "Istražujemo običaje našeg kraja", koji se provodio posljednje dvije pedagoške godine u odgojnoj skupini "Zvjezdice", Dječjeg vrtića Grdelin.

Nagrada je pripala i samoukom glazbeniku i članu županijske Udruge slijepih Damiru Ugrinu - za njegov višegodišnji volonterski rad i doprinos u poboljšanju kvalitete života korisnika Doma za starije te drugih slabovidnih osoba i osoba s intelektualnim poteškoćama na buzetskom području. Godišnja nagrada dodijeljena je i hotelu Fontana koji oduvijek predstavlja središte društvenog života Buzećana, ali je adaptacijom i ponudom dodatnih sadržaja postao reprezentativno mjesto u gradu. Od 2008. godine od kada ga preuzima buzetska tvrtka Vilstroj, hotel doživljava potpunu preobrazbu. U pet godina koliko je ukupno trajala rekonstrukcija, među ostalim su potpunosti preuređene 54 sobe i tri suit apartmana s ukupno 102 ležaja, uređena je kongresna sala, otvorena ordinacija za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata, a planira se urediti i cjeloviti wellnes centar.

Status kolodvora

Dodijeljeno je i devet pohvalnica srednjoškolcima i osnovcima koji su se istaknuli svojim marljivim radom te izuzetnim rezultatima na raznim obrazovnim i sportskim natjecanjima; Ani Bauer, Katarini Božić, Tei Jermaniš, Virni Kisiček Petri Ošo, Roberti Šverko, Martini Černeka i Dominiku Vivoda, kao i mladom buzetskom sastavu Error band. Vijećnici su prihvatili polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna iz kojeg proizlazi da Buzet nema zaduženja kod poslovnih banaka, te da je financijsko poslovanje proračuna bilo uspješno i stabilno, uz redovno podmirenje svih dospjelih obveza.

Vlatka Mrvoša (lista SDP-HNS) zanimalo je koji je status Autobusnog kolodvora građenog u svojevrsnom javno - privatnom partnerstvu. Resorna pročelnica Ornela Rumen uzvratila je da je prema ugovoru o zakupu građevinskog zemljišta i ugovoru o prijeboju potraživanja, sklopljenom 2007. godine, Grad izgradio infrastrukturu, a temeljem javnog natječaja na kojeg se javio Samoborček, izgrađena je poslovna zgrada, ulaganje je bilo 3,3 milijuna kuna, s time da je zgrada dana 30 godina na korištenju Samoborčeku koji je za to vrijeme dužan plaćati zakup građevinskog zemljišta.

Nakon toga, 2037. godine, kolodvorska zgrada vraća se Gradu na daljnje korištenje i vlasništvo. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter