Zlatna žutica uništila više od 43 hektara vinograda

Za krčenje i novu sadnju samo jednog hektara vinograda investicija iznosi 170.000 kuna (M. MIJOŠEK)
Za krčenje i novu sadnju samo jednog hektara vinograda investicija iznosi 170.000 kuna (M. MIJOŠEK)

Na području Istarske županije prema službenim je podacima Ministarstva poljoprivrede od 2014. do 2016. godine zbog zaraženosti zlatnom žuticom vinove loze iskrčeno ukupno 43,4 hektara vinograda. U prvoj godini provođenja obaveznih mjera suzbijanja zaraze odnosno u sezoni 2014.-2015. iskrčena su dva hektara vinograda na području Lovrečice i Kaštelira, a sve ostale površine "stradale" su u sezoni 2015.-2016. godine.

Na Bujštini i oko Višnjana najgore

Najviše je vinograda zbog zlatne žutice u toj drugoj "sezoni" moralo biti iskrčeno na području Buja, čak 18,97 hektara, slijedi Novigrad s 9,64 hektara, Brtonigla sa 6,02 hektara, Vižinada sa 2,78 hektara, Nova Vas sa 2,16 hektara, a manje od jednog hektara u tom je razdoblju moralo biti iskrčeno na područjima Lovrečice, Umaga, Sv. Vitala, Višnjana, Kaštelira i Tara.

U rujnu i listopadu 2016. potvrđeni su novi nalazi zlatne žutice vinove loze na lokacijama u Novigradu, Kašteliru, Umagu i Grožnjanu, gdje je krčenje vinograda u tijeku, ali te površine još nisu pribrojene službenim podacima Ministarstva. Službeni podaci obuhvaćaju samo površine na kojima su vinogradi iskrčeni prema naredbama fitosanitarne inspekcije, a nisu obuhvaćene površine koje su vinogradari iskrčili sami, primijetivši zarazu, ili primijetivši smanjenje ili izostanak uroda što možda nisu ni doveli u vezu sa zlatnom žuticom, tako da je moguće da je ukupna površina istarskih vinograda iskrčenih zbog zlatne žutice možda i veća od ovih službenih 43,4 hektara. (Davor ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter