Zlatna sopela: Stižu i folkloraši iz Moldavije

S prijašnjih izdanja Zlatne sopele (Arhiva)
S prijašnjih izdanja Zlatne sopele (Arhiva)

Mimohodom folklornih skupina porečkim ulicama večeras od 19.30 te sat kasnijim svečanim otvaranjem na Trgu slobode započinje 15. izdanje međunarodnog folklornog susreta Zlatna sopela.

Doduše, ove godine zbog financijskih razloga u nešto skromnijem izdanju, pa mediteranski folklorni sastavi stižu tek iz Makedonije, Slovenije, Italije i Hrvatske, a kao gosti po prvi put folkloraši iz Moldavije. Gala koncert započinje na središnjem trgu u 21 sat, najavio je direktor festivala Ante Cukrov koji nam je otkrio da su trebali gostovati i grčki folkloraši, ali su odustali zbog gostovanja makedonskih. Tako na koncu nastupaju FA Opincuta iz Kišinjeva (Moldavija), FA Bitola (Makedonija), Trevigiano iz Trevisa (Italija), FS  Mandrač iz Kopra (Slovenija), FS DU Naklo (Slovenija), FAB Slavonski Brod, "Matija Gubec" iz Karlovca, KUD "Zvir" iz Jelenja, FA "Zora" iz Opatije, KUD "Punat", RKUD "Rudar" iz Raše, KUD "Ivan Fonović Zlatela" iz Kršana.

Tijekom četvrtka i petka folklorne će skupine nastupati u animacijskom program na gradskim ulicama i trgovima od 10 sati do podne, a posjetit će i Dom za starije i nemoćne. Oba dana u 21 sat započinje večernji program na Trgu slobode, dok će se u subotu nakon mimohoda na Trgu slobode održati završni koncert. Jučer je u galeriji LUP "Galija" na Rakovčevu trgu otvorena izložba likovnih radova porečkih slikara amatera na temu "More", a otvorena je svaki dan od 9 do 12 i od 17 do 20 sati. Organizator Zlatne sopele je udruga Musicistra, a pokrovitelji su Grad Poreč i njegova Turistička zajednica. Manifestacija se održava u sklopu aktivnosti Međunarodnog vijeća organizacija festivala folklora i narodnih umjetnosti pri UNESCO-u. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter