Ženske poduzetničke inicijative u kulturi i turizmu Istre

Poduzetnice za okruglim stolom uoči Dana žena (D. PALIBRK)
Poduzetnice za okruglim stolom uoči Dana žena (D. PALIBRK)

Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora u Puli danas je, u suorganizaciji s istarskom podružnicom Udruge poslovnih žena Krug, ugostila 20-ak poduzetnica iz Istre, ususret Danu žena. Okupljene na okruglom stolu pod nazivom "Kreativni i inovativni projekti istarskih poduzetnica za novu kvalitetu u kulturi i turizmu", predstavile su svoje projekte, one u javnosti već prepoznate i nove koje pripremaju, a riječ je o značajnim iskoracima u kreativnoj valorizaciji autohtonih istarskih proizvoda i kulturnog naslijeđa, kako je rekla Jasna Jaklin Majetić, predsjednica Županijske komore.

Žensku poduzetničku inicijativu podržali su i Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca, Gordana Restović, predsjednica istarske podružnice Kruga, te Vladimir Torbica, županijski pročelnik za kulturu. Deranja je naglasila koliko je važno da su svoje inovacije realizirale kroz poduzetništvo, samozapošljavanjem i zapošljavanjem drugih, čineći Istru regionalno prepoznatljivom, zbog čega zaslužuju podršku lokalne vlasti. Svi su se složili da je uspješnih istarskih poduzetnica u kulturi i turizmu puno više, barem stotinjak, i da za sljedeće okupljanje trebaju veću dvoranu, a pročelnik Torbica podržao je i inicijativu Županijske komore za osnivanje Klastera kreativnih i kulturnih industrija za Istarsku županiju koja bi onda i po tome bila prva u Hrvatskoj. Takav klaster zasad postoji na nacionalnoj razini.

Koliko entuzijazma i upornosti stoji iza uspješnih poduzetničkih inicijativa prva je potvrdila Milena Mičić, predstavljajući svoj Aquarium u Puli, iza kojeg je 15 godina rada, a lani ga je obišlo 47 tisuća posjetitelja. Mičić je za ovu godinu najavila novi postav "Morski konjići i zmajevi" te niz projekata u pripremi, a među njima i zatvaranje kupole i uređenje potkupolskog dijela tvrđave na Verudeli za tri veća bazena koja se upravo izrađuju u Zagrebu. Lorena Boljunčić predstavila je svoj uhodani projekt panoramskog razgleda Pule te najavila otvaranje uoči Uskrsa Kuće istarskog maslinovog ulja u staroj jezgri grada, u dijelu bivšeg kompleksa Arena trikotaže. Riječ je o privatnoj investiciji vrijednoj dva milijuna kuna, zgrada se renovira u suradnji s konzervatorima, a Grad Pula obećao je obnoviti prilaznu zapuštenu ulicu.

Rosemarie Miletić najavila je Festival salse od 24. do 26. ožujka u pulskom Domu branitelja, što je s kolegom Fabrisom pokrenula prije deset godina, te istaknula projekt "Rasplesani razredi" koji već osam godina provodi u porečkoj Osnovnoj školi, u suradnji sa Zdravim gradom. Predstavljena je i spilja Feštinsko kraljevstvo kraj Žminja, Stancija 1904 Draženke Moll, ujedno švicarske konzulice za Istarsku i Primorsko-goransku županiju, zatim nasadi i festival lavande Aleksandre Pekica sa Savičenštine, pjenušac Katarine Peršurić i brojni drugi projekti uspješnih žena iz Istre. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter