Želve se satelitom javljaju iz mora

Morska kornjača opremljena satelitskim odašiljačem (Ana ŠTRBENAC)
Morska kornjača opremljena satelitskim odašiljačem (Ana ŠTRBENAC)

Glavate želve opremljene satelitskim odašiljačima danas su u Savudriji kod svjetionika na slobodu u more pustili hrvatski i slovenski znanstvenici okupljeni pod međunarodnim projektom NETCET - Mreža za očuvanje kitova i morskih kornjača u Jadranu.

Zahvaljujući toj tehnologiji, znanstvenici će dobivati podatke o kretanju morskih kornjača u našem moru, ali i njihovog ponašanja, s ciljem učinkovitije zaštite. Od ovog istraživanja očekuje se odgovor na pitanje vraćaju li se po završetku zimskog perioda mlade kornjače u staništa na sjevernom Jadranu, s obzirom da padom temperature mora odlaze iz ovih područja, neznano kamo. Po lijepom vremenu na najzapadnijoj točki Hrvatske, znanstvenicima iz redova Morskog obrazovnog centra Pula, koji je koordinirao akciju puštanja, Instituta za bioraznolikost Univerze na Primorskem iz Slovenije, Instituta Plavi svijet iz Velog Lošinja te Državnog zavoda za zaštitu prirode, pridružili su se osnovnoškolci, ali i studenti iz Engleske te poneki turisti.

Ubrzo nakon što su kornjače puštene, znanstvenici su se bacili na lociranje kornjača preko satelita. Želve će se priključiti skupini od šest kornjača koje su tijekom ljeta puštena u slovenskom akvatoriju, a u planu je puštanje još deset želvi opremljenih odašiljačima. Oprema sadrži i senzore koji bilježe dubine te profile zarona i temperaturu mora što omogućuje trodimenzionalni uvid u život želvi u Jadranu.

Zanimljivo je da su kornjače ulovljene zahvaljujući protokolu za dojavu i djelovanje u slučaju pronalaska uginulih, bolesnih ili ozlijeđenih strogo zaštićenih morskih životinja koji je izradio DZZP. To znači i da svaki nalaznik ozlijeđenih, bolesnih i uginulih jedinki, a najčešće su to ribari koji ih zatiču u svojim mrežama kao slučajni ulov, mogu o tome obavijestiti Državni zavod jednostavnim pozivom na broj telefona 112. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter