Zeleno svjetlo prvom javnom golf igralištu u Istri

Golf pucalište u uvali Molindrio (M. MIJOŠEK)
Golf pucalište u uvali Molindrio (M. MIJOŠEK)

Čak sedam sati, sve do jedan sat u noći, trajala je zadnja sjednica porečkog Gradskog vijeća, čiji su najveći dio dnevnog reda činili izvještaji gradskih ustanova i tvrtki, ali i mnoge druge važne teme oko kojih su se lomila koplja.

Jedna od njih bilo je donošenje Urbanističkog plana uređenja golf igrališta Plava i Zelena laguna, koji je na kraju usvojen s deset glasova "za", pet "protiv" i jednim suzdržanim.

UPU, koji se dva puta nalazio na javnoj raspravi pred građanima, paralelno s raspravom o Studiji utjecanja na okoliš, vijećnicima je predstavio pročelnik Odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Damir Hrvatin. Plan obuhvaća površinu od oko 70 hektara uz uvalu Molindrio, južno od Turističkog naselja Plava laguna i sjeverno od TN-a Zelena laguna te zapadno od ceste Poreč - Vrsar. Riječ je o zemljištu pretežno u državnom, a tek djelomično u vlasništvu Porečke i pulske biskupije te privatnih osoba, prekrivenom poljoprivrednom kulturom, šumom i maslinicima.

Unutar zaštićenog je morskog obalnog područja i dijelom opremljen infrastrukturom. Od obale do igrališta predviđen je 20-metarski pojas za šetnicu.

- Osnovna namjena prostora je javno golf igralište, koje će ujedno biti prvo takvo u Istri s pratećim građevinama i sadržajima, ali bez mogućnosti gradnje smještajnih kapaciteta. Golf igralište oblikovalo bi se na način da dio nasada maslina ostaje kao parkovna arhitektura, a dio njih bi se presadio na novu lokaciju. Igralište se sastoji od 18 polja, uz mogućnost igre dva puta na devet polja, te golf vježbališta i kratkog igrališta za vježbanje.

Drugi je sadržaj klupska kuća na maksimalno tri etaže, namijenjene za recepciju, odmor i razonodu, smještena u blizini ulaza u Zelenu Lagunu. Druga predviđena građevina je kompleks servisnih objekata za održavanje igrališta, a na cijelom području izgrađenost iznosi od 1,7 posto, rekao je Hrvatin.

Kaže da je jedina veća primjedba tijekom javnih rasprava bila na Studiju utjecaja na okoliš, pristigla od Zelene Istre, a tiče se "velike potrošnje vode iz vodovoda kao na Crvenom vrhu". No, istaknuo je Hrvatin, za ovo golf igralište koristit će se voda dobivena iz budućeg pročistača otpadnih voda.

Vijećnik Stevo Žufić s nezavisne liste Rodoljuba Kosića rekao je da je protiv izgradnje javnih golf igrališta, pogotovo u gospodarskoj i socijalnoj situaciji kakva vlada u Hrvatskoj.

- Nije dobra lokacija u Molindriju, između turističkih kompleksa i uz more, a golf igralište tu uopće nije moguće graditi jer Grad nije vlasnik većine zemljišta. Ne vidim mogućnost investicije iz EU-fondova. Ulažemo u nešto da bismo došli u situaciju da to nećemo moći realizirati, rekao je Žufić. (V. HABEREITER)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter