Zeleni prijavili sporno poslovanje Mehanike staro 10 godina!

Sporna zgrada Mehanike u Puli (Arhiva)
Sporna zgrada Mehanike u Puli (Arhiva)

Zeleni savez - Zeleni na konferenciji za novinare u četvrtak pozvali su USKOK da ispita počinjenje kaznenih djela pulske tvrtke Mehanika od prije jednog desetljeća te su ujedno USKOK-u podnijeli i kaznenu prijavu protiv fizičkih i pravni osoba uključenih u te poslove. Zeleni su u četvrtak iznijeli kako je problem počeo 2007. godine kada je Mehanika krenula u investiciju izgradnje poslovno-stambenog objekta na adresi Kačića Miošića 4 u Puli i digli kredit od 4,25 milijuna eura kod austrijske Hypo banke.

- Oni koji su kupovali prostore u toj poslovno-stambenoj nekretnini uplaćivali su novac na namjenski račun Mehanike otvoren kod zagrebačke Hypo banke. No, Mehanika je nenamjenski potrošila novac od prodaje šest stanova i poslovnih prostora u obliku pozajmica i nije izbrisala založna prava na prodanim stanovima pa je ostala upisana hipoteka u korist austrijskog Hypa. Krivnja je i u zagrebačkom Hypu što nisu poduzeli ništa da bi osigurali da se sredstva s namjenskog računa Mehanike usmjeravaju na račun austrijskog Hypa, iznijeli su Zeleni.

Zašto sada aktualiziraju problem star deset godina, iz Zelenog saveza su obrazložili time što im je sada jedan od oštećenih vlasnika prijavio ovu kriminalnu radnju, a dosad nisu bili informirani. Stoga su prijavu pokrenuli zbog nedopustive kaznene radnje u prošlosti, a potaknuti dodatno postupkom tvrtke H-Abduco koja je pokrenula ovršne postupke u ime Hypo banke na stanove i poslovne prostore vlasnika koji su uredno otplatili svoje obveze, a morat će ih ponovno platiti, jer ih u protivnom gube.

- Prema najnovijim informacijama H-Abduco ustupila je svoja prava i potraživanja društvu Adriatic Assets koji postaje novi vjerovnik i želi putem ovrhe, uz pomoć pravosuđa, ponovno naplatiti od kupaca stanova, a oni su svoju obavezu uredno podmirili, iznosi predsjednik stranke Josip Anton Rupnik koji je o svemu pismeno obavijestio i Hrvatski sabor, Ministarstvo pravosuđa, predsjednika istražnog povjerenstva za austrijsku Hypo banku te medije. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter