Zbor gradišćanskih Hrvata posebni gosti Maše po starinski


U nedjelju, 28. kolovoza, s početkom u 19.30 sati u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Svetom Petru u Šumi održat će se deveta smotra starocrkvenog pučkog pjevanja "Maša po starinski", izvijestio je na konferenciji za novinare Mario Bratulić, načelnik općine Sveti Petar u Šumi. Na ovogodišnjoj će smotri nastupiti zbor župe sv. Filipa i Jakova iz Filipane, zbor "Lavanda" iz Novigrada, pjevači župe sv. Agneze iz Medulina, župni Zbor sv. Mihovila iz Žminja, pučki pjevači Noel Šuran i Kristijan Vicel, vokalna skupina Jažulice iz Lanišća, pjevački zbor župe sv. Petra i Pavla iz Svetog Petra u Šumi, župni zbor iz Kringe te zborovi Šibenske i Zadarske biskupije.

Kao posebni gosti nastupit će Vlahija, zbor gradišćanskih Hrvata iz Austrije, koji će pjevati i tijekom svečane mise koja počinje u 18 sati i kojom će započeti ovogodišnja Maša po starinski, rekao je Bratulić. Naglasio je da se ova nacionalna smotra zborova koji njeguju starocrkveno pučko pjevanje održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Biskupije porečke i pulske te Istarske županije. Umjetnički voditelj projekta je Bruno Krajcar, zahvaljujući kojem se već devet godina u Svetom Petru u Šumi sastaju zborovi koji njeguju arhaičan način izvođenja pobožnih i liturgijskih pjesama.

Upravo zahvaljujući Maši po starinski sakupljen je i snimljen bogat repertoar od kojeg će se napraviti kompilacija i predstaviti na idućoj, 10. smotri. Vrijednost susreta je i ta što se na njemu ponekad izvode pjesme sačuvane u puku ali još uvijek nezapisane. Stoga je Maša po starinski jedan od načina da se te pjesme snime, potom zapišu i tako sačuvaju kao dio tradicije. Bratulić očekuje da će i ove godine velik broj posjetitelja pohoditi susret koji predstavlja jedinstven događaj od izuzetnog značaja za hrvatsku kulturu i baštinu. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter