Zbogom zauvijek bušenju Jadrana

Stop bušenju Jadrana - okrenuti se obnovljivim izvorima energije (N. LAZAREVIĆ)
Stop bušenju Jadrana - okrenuti se obnovljivim izvorima energije (N. LAZAREVIĆ)

U službenom programu rada nove Vlade, na temelju kojeg je dobila povjerenje Sabora, među ključnim smjernicama iz područja energetike navodi se kako će Vlada provesti "moratorij na dosadašnji projekt istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na području Jadranskog mora. Ovakav potez nove Vlade podržala je Koalicija udruga S.O.S. za Jadran koja se protiv bušenja Jadrana aktivno zalaže od samog početka.

U svom priopćenju napominju da se ovom prljavom i štetnom projektu protivi i većina građana, napominjući kako ipak nije do kraja jasno odustaje li Vlada trajno od bušenja Jadrana, ili pak semantičkim doskočicama ostavlja odškrinuta vrata za njegov nastavak u nekom novom obliku ili aranžmanu?

- Moratorij na bušenje Jadrana apsolutni je minimum ispod kojeg ne smije ići zemlja kojoj more i turizam doslovno znače život. Štoviše, potrebno je trajno odustajanje od ovog projekta. Ove godine bilježimo rekordan rast pa se prihodi od turizma penju na 9,3 milijarde eura, dok smo se prethodnih godina kretali oko 7,5 milijardi. Ako nova Vlada stavlja naglasak na gospodarstvo i financije, već su ove brojke dovoljne da se bušenju Jadrana kratko i jasno kaže - zbogom zauvijek, izjavio je Zoran Tomić iz Greenpeacea.

Aktivisti navode kako je Most već u svom izbornom programu najavio puni otklon od ugljikovodika u energetici, dok je HDZ imao kontradiktorne stavove o ovom pitanju.

- Pozivamo premijera Oreškovića, te čelnike Mosta i HDZ-a, kao vodeće ljude u Vladi da u suradnji s vjerodostojnim stručnjacima i zainteresiranom javnošću izrade novu energetsku strategiju temeljenu na održivom razvoju, u kojoj samim time neće biti mjesta za nove fosilne projekte, izjavio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

U Koaliciji S.O.S za Jadran navode da bi osim izravnih ekonomskih i okolišnih prijetnji, eksploatacija ugljikovodika iz Jadrana pridonijela i globalnim klimatskim promjenama u Hrvatskoj.  Upozoravaju da je Hrvatska jedna od 196 zemalja koje su u Parizu u prosincu prošle godine donijele novi međunarodni sporazum prema kojem globalni porast temperature treba zadržati na 1.5 stupnjeva Celzijusa, a koji će biti formalno potpisan 22. travnja.

- To u praksi znači zaustavljanje novih projekata eksploatacije fosilnih goriva, te snažno okretanje obnovljivim izvorima energije za koje upravo na Jadranu imamo fantastične uvjete, navode aktivisti. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter