Zbog naplate PDV-a obrtnici neće imati za plaće

Trećina od 7,5 tisuća obrta u Istri je blokirano (Arhiva)
Trećina od 7,5 tisuća obrta u Istri je blokirano (Arhiva)

Od početka iduće godine obrtnici će morati obračunavati i plaćati PDV po svakom ispostavljenom računu, neovisno o tome jesu li ga naplatili ili nisu. Ta će obveza, koja proizlazi iz lani donesenih izmjena Zakona o PDV-u, dodatno opteretiti ionako teško poslovanje obrtnika, ugroženo ne samo mnogim davanjima i porezima, nego i problemom otežane naplate vlastitih potraživanja.

Komentirajući ove promjene, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Mario Paliska kaže da će država u prvom trenutku akumulirati znatno veća sredstva, ali će se dogoditi da će to morati učiniti uz represiju, prisilnom naplatom  i blokadom računa.

- Razlog je jednostavan: novca sada nema i obrtnici su u velikim problemima, trećina ih je blokirana. Samim time što će po ispostavljenom računu morati plaćati PDV, što već sada neki rade, uključujući i mene, doći ćemo u velike probleme. Obrtnici neće moći funkcionirati jer će im Porezna uprava morati prisilno naplatiti porez, a oni neće imati za plaće i nabavku robe, tako da možemo očekivati veliki broj zatvorenih obrta. Koncem 2015. bit će ih puno više zatvorenih nego sada, smatra Paliska.

U Istarskoj županiji trenutno posluje 7,5 tisuća obrta, a trećina je u blokadi. Paliska kaže da se OKIŽ-u javlja puno obrtnika koji traže kredite u bankama s kojima je Komora potpisala ugovore o jeftinijim kreditima.

- Međutim, zbog situacije u kojoj se nalaze, teško dolaze do kreditnih sredstava. Zato bih apelirao, a naša je komora i poslala dopis Hrvatskoj obrtničkoj komori u kojem molimo da se pokuša razgovarati s nadležnima u Ministarstvu financija, koje je i predlagatelj Zakona o PDV-u, da razmisle i shvate kolike će štete ovaj propis donijeti obrtnicima. Neki dan je održan sastanak na kojem je Upravni odbor OKIŽ-a zaključio da putem HOK-a pokušamo utjecati na ministarstva, prvenstveno mislim na Ministarstvo poduzetništva i obrta, budući da je ministar Gordan Maras izjavio da će se truditi da se takvo nešto ne dogodi, rekao je Paliska.

Međutim, obrtnici koji do 31. prosinca 2014. godine ne budu uspjeli naplatili svoje isporuke, PDV će ipak moći platiti 2015., u trenutku kada naplate isporučenu robu ili obavljenu uslugu. Pretporez neće moći odbiti dok ne plate vlastitim isporučiteljima. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter