Završena Zlatna sopela

Sparna porečka ljetna večer uz ugodnu glazbu (A. DAGOSTIN)
Sparna porečka ljetna večer uz ugodnu glazbu (A. DAGOSTIN)

Sparna porečka subotnja noć bila je kulisa još jednog, petnaestog po redu, međunarodnog folklornog susreta Zlatna sopela, čija se završna priredba odigrala na središnjem gradskom trgu. Po već ustaljenom običaju folklorne su se grupe sastale navečer u Parku Olge Ban pokraj Peškere te u mimohodu krenule porečkim ulicama prema središtu grada gdje je u 21 sat započeo službeni program.

Na Trgu slobode okupio se veliki broj posjetitelja, što domaćih željnih tradicijske glazbe, a što znatiželjnih turista koji su uspoređivali izgled i nastupe folkloraša s onima iz svoje zemlje. Publika se posjedala na postavljene stolice nasuprot velike pozornice ili je zauzela stojeći stav uokolo prostranog trga, pa je priredba mogla započeti. Tijekom večeri se izredalo dvanaest mediteranskih folklornih skupina iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Makedonije i Moldavije, a otvorio ga je Folklorni ansambl Zora iz Opatije nastao 1948. godine. Dosad je imao više od četiri tisuće nastupa u zemlji i inozemstvu, a danas broji 57 članova koji predstavljaju folklornu baštinu užeg zavičaja. Slijedili su gosti iz talijanskog Trevisa - GF Trevigiano koja slovi kao jedna od najboljih folklornih grupa u ovom dijelu Italije, a osnovana je 1968. godine. Porečkoj su publici, između ostalih, ponudili vlastitu izvedbu neformalne porečke "himne" na talijanskom jeziku - La mula de Parenzo, što je publika nagradila pljeskom.

Talijansku grupu čini tridesetak članova koji nošnjama, plesovima i pjesmama vjerno prate etnografsko nasljeđe nekadašnje Mletačke republike. Redali su se zatim KUD Zvir iz Jelenja osnovan 1973. godine koji je predstavio tradicijsku kulturu Grobništine gdje se spajaju sopela, mandolina i harmonika, pa Folklorni ansambl Broda utemeljen 1948. godine koji je u mediteranski Poreč unio dašak slavonske Panonije, te Folklorni ansambl Matija Gubec iz Karlovca koji s tradicijom djelovanja dugom 80 godina prednjači po starosti u Hrvatskoj. Potonji su predstavili folklornu tradiciju Pokuplja, Korduna, dijela Like i šireg karlovačkog područja. Domaće snage predstavljali su KUD Ivan Fonović Zlatela iz Kršana, osnovan relativno nedavne 1997. godine, koji je ubrzo s dvjestotinjak članova izrastao u jedno od ponajboljih istarskih folklornih društava. Bilo je tu i Radničko kulturno umjetničko društvo Rudar iz Raše koje nosi mnogo duži staž djelovanja na području Istre, sve od 1949. godine, zatim KUD Punat osnovan 1973. godine koji je predstavio plesova otoka Krka, posebice autentični krčki Tanac.

Najudaljeniji gosti ovogodišnjeg festivala bili si predstavnici Folklornog ansambla Bitola iz Makedonije, osnovani 1994. godine, koji su predstavili makedonski nacionalni folklor te Folklorni ansambl Opincuta - što znači opanka - iz Kišinjeva osnovan 1990. godine koji je predstavio gotovo zaboravljenu, ali zato revitaliziranu folklornu tradiciju Moldavije. Bili su tu i najbliži susjedi Slovenci s dvije folklorne skupine: Mandrač iz Kopra i Društvo umirovljenika Naklo kraj Kranja. Prva već 25 godina nudi tradicijsku baštinu slovenske Istre odnosno Primorske nastalu na sjecištu triju naroda, a druga narodne plesove Gorenjske, Koruške, Prekmurja i Bele krajine. Organizator Zlatne sopele je udruga Musicistra, a pokrovitelji su Grad Poreč i njegova Turistička zajednica. Manifestacija se održava u sklopu aktivnosti Međunarodnog vijeća organizacija festivala folklora i narodnih umjetnosti pri UNESCO-u. (Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter