Zavod potrošio zalihe besplatnog cjepiva protiv gripe

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)
Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)

Cijepljenje protiv gripe u Hrvatskoj je službeno počelo 2. studenog, a tri tjedna nakon toga u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije više nemaju cjepiva. Danas su potrošili zadnju od ukupno 360 doza besplatnog cjepiva koliko im je ove godine pripalo. U Istru je stiglo 11.640 doza cjepiva, od čega je na pulsko područje išlo 3.700, a diljem Istre 7.580 doza. U Zavodu nemaju podatak ima li još cjepiva u ambulantama obiteljske medicine, ali pretpostavljaju da su i njihove zalihe pri kraju.

Hoće li nabavljati nove količine besplatnog cjepiva, još ne znaju, ali potvrđuju da je, nakon nekoliko godina opadanja interesa za cijepljenje protiv gripe, ove godine veće zanimanje.

U Istri, kaže epidemiologinja mr. sc. Branka Sep-Ševerdija iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo, još nema oboljelih od gripe. U Zagrebu su dva potvrđena slučaja gripe, ali importirane, kod osoba koje su bolest donijele izvana u Hrvatsku. Jedan slučaj zabilježen je u tjednu od 5. do 11. listopada, i to virus tipa A (H3N2), a mjesec dana kasnije, u drugom tjednu studenog potvrđen je pandemijski virus A (H1N1), poznat kao svinjska gripa. Ovaj podtip detektiran je u većem broju slučajeva nego H3N2 i među sporadično oboljelima u Europi.

Virus gripe potvrđen je u Francuskoj, Njemačkoj, Švedskoj, Španjolskoj, Turskoj, Engleskoj te nama susjednoj Italiji i Sloveniji, međutim nigdje još nije nastupila sezona gripe.

- Podtip H1N1 je virus koji se javio u sezoni 2009./10. i za razliku od našeg sezonskog podtipa H3N2, koji izaziva težu kliničku sliku, ovaj je nepredvidivog trajanja, brzo se razvije upala pluća, češće obolijevaju mlađe osobe, a kritična skupina su trudnice i kronični bolesnici.

Taj virus više nije pandemijski, postao je sezonski, ali i dalje predstavlja opasnost za sve koji nisu bili u doticaju s njim i nisu stvoriti otpornost. Jedno je vrijeme bio nestao, bilo ga je i lani, ali nije bio tako zastupljen kao prije, a vidjet ćemo kako će biti ove sezone. Gripa je uvijek aktualna nepredvidiva bolest. Virus gripe podložan je stalnoj dinamici, antogenoj promjeni, i ne mogu se davati prognoze, kaže dr. Sep-Ševerdija, potvrđujući da se epidemija gripe u Hrvatskoj, kao i obično, očekuje oko Nove godine ili početkom siječnja, s povratkom naših skijaša iz europskih zimovališta.

U Hrvatskoj je lani prijavljeno 78.235 oboljelih, a godinu prije 11.935. U Istri ih je prošle zime evidentirano čak 4.466, u odnosu na 1.088 prethodne zime. Pravi je broj daleko veći, jer se ne prijavljuju svi oboljeli. Prošle godine od komplikacija gripe u Hrvatskoj je umrlo pet osoba, među kojima je jedna iz Istre. "Zato ove godine imamo veliku navalu na cijepljenje", kaže dr. Branka Sep-Ševerdija.

U Istarskim ljekarnama ne bilježe prevelik interes za kupnju cjepiva. Ovogodišnje cjepivo Vaxigrip imaju nešto na zalihi, ali naručuju prema potrebi. Cijena doze je 62,37 kuna, a izdaje se uz liječnički recept. (D. PALIBRK)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU U SRIJEDU.


Podijeli: Facebook Twiter