Zatrpavanje rugla u Kandlerovoj ovisi o proračunu

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Početkom proljeća arheolozi su započeli s konzervacijom arheološkog nalazišta u Kandlerovoj ulici, nesuđenoj garažnoj kući, pa se vjerovalo da će uskoro ruglo u Kandlerovoj brzo biti uređeno. Međutim, čini se da će i sljedeću godinu rupa u centru grada dočekati pulske goste jer ove jeseni nema nastavka uređenja prema rješenju Konzervatorskog odjela iz Pule, koje sadrži djelomično zatrpavanje arheološkog nalazišta materijalnom koji je "nastao" u radovima na Malom rimskom kazalištu na Kaštelu.

Bez radova ove jeseni

Projekt sanacije i konzervacije ovog arheološkog nalazišta izradio je ovlašteni projektant Zoran Šušulić, kojeg je angažirao Grad Pula na zahtjev pulskog Konzervatorskog odjela. Aktivnosti uređenja usmjerene su prvenstveno na sanaciju i očuvanje ovog vrijednog arheološkog nalazišta, ali i na sigurnost građana. Sam projekt uređenja arheološkog nalazišta u Kandlerovoj ulici uvršten je u ovogodišnji gradski proračun za što će biti namijenjeno 400 tisuća kuna. Realizacija ovog projekta najavljena je za period nakon turističke sezone, a uređenje bi se podijelilo na dvije proračunske godine. Međutim, do sljedeće godine ništa od uređenja.

"S projektom uređenja prostora i zaštite arheološkog nalazišta u Kandlerovoj ulici započelo se još početkom ove godine djelomičnim zatrpavanjem materijalom iz iskopa Malog rimskog kazališta. U tijeku je izrada programa i proračuna za slijedeću godinu, te će se po njegovom donošenju odrediti nastavak i dinamika izvođenja radova na lokaciji, a sve sukladno projektnoj dokumentaciji i uputama nadležnog Konzervatorskog odjela", odgovaraju iz Grada Pule.

U ovogodišnjem proračunu za uređenje prostora i zaštitu nalazišta u Kandlerovoj ulici osigurano je 400 tisuća kuna, a, navode iz Grada, točan iznos proračunskih sredstava koji će se, za ovaj projekt, osigurati u 2016. godini znat će se nakon donošenja proračuna za iduću godinu.

- Plan je preostale amfore u drvenim barakama pažljivo zatrpati pijeskom, a preko nasipa postaviti geotekstil. Nakon završene zaštite amfora drvene barake će se demontirati i ukloniti. Najviši dijelovi nalazišta prezentirat će se na način da će vrhovi zidova biti viši za 30 do 40 cm od isplanirane površine, po potrebi prezidani, te fugirani i na vrhu zaštićeni, zaključuju iz Grada Pule.

Prezentacija vrhova zidova

Nakon konzerviranja zidova, konačno trebala uslijediti demontaža zaštitne ograde u Kandlerovoj ulici da bi se javnosti mogla prezentirala ova arheološki vrlo vrijedna lokacija. Upravo je stoga i izrađeno rješenje koje će, s jedne strane, zaštititi arheološko nalazište, a da u isto vrijeme budu zadovoljeni svi standardi sigurnosti i funkcionalnosti nalazišta. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter