Zatrpavanje nalazišta u Kandlerovoj iduće jeseni

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Ruglo u Kandlerovoj ulici, desetljeće rupe umjesto garažne kuće na kojem je pronađeno veliko arheološko nalazište, konačno će sljedeće godine biti uređeno. Riječ je o nalazištu u Kandlerovoj ulici na kojem je otkriveno najveće svjetsko nalazište amfora s oko dvije tisuće primjeraka, a moguće da su tu bile i prve javne terme. Namjera tadašnjeg investitora, PZ ulaganja i Romana Bindera, kojeg se povezivalo i s generalnom Vladimirom Zagorcem, bila je da na toj lokaciji izgradi četverokatnu garažnu kuću. No, u startu je zapela na arheologiji, a sada je, nakon što je Grad Pula postao skrbnik nalazišta, vrlo izvjesno da će sve biti ponovno zatrpano, a dio izložen pogledima turista.

Odvoz amfora

- Projekt uređenja nalazišta u Kandlerovoj ulici uvršten je u prijedlog gradskog proračuna za sljedeću godinu o kojem će uskoro raspravljati Gradsko vijeće. Dakle, planiramo u realizaciju ovog projekta krenuti u 2015. godini, a predviđena sredstva u narednoj godini iznose 400 tisuća kuna. Taj iznos nije dostatan da se u cijelosti izvede projekt uređenja nalazišta, međutim, prema zamišljenom planu dinamike s uređenjem bi se startalo nakon završetka sljedeće turističke sezone, te bi se iznos potreban za uređenje podijelio na gradske proračune u 2015. i 2016. godini, pojašnjava Damir Prhar, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu Grada Pule.

Odmah po početku izgradnje stambene građevine s garažom u Kandlerovoj ulici naišlo se na arheološko nalazište koje je potom istraženo te je napravljen 3D video snimak. Po završenim istražnim radovima zaustavljena je izgradnja, a nalazište je ostalo otkopano do današnjeg dana pa je na njemu plodno tlo našlo različito raslinje i rojevi komaraca. U cilju zaštite i uređenja ovog iznimno vrijednog prostora Grad Pula je započeo postupak zaštite te je izrađen glavni projekt konzervacije arheološkog nalazišta u Kandlerovoj ulici na koji je pulski Konzervatorski odjel Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture izdao prethodno odobrenje.

Prvo što će od uređenja biti je čišćenje raslinja i odvoz deponiranog arheološkog materijala. Preostale amfore koje se trenutno nalaze u drvenim barakama pažljivo će se zatrpati pijeskom, a preko nasipa će se postaviti geotekstil. Potom će se barake demontirati i ukloniti. Najviši dijelovi nalazišta bit će prezentirani na način da će vrhovi zidova biti viši za 30 do 40 centimetara od isplanirane površine, po potrebi prezidani, te fugirani i na vrhu zaštićeni, a nakon konzerviranja zidova uslijedit će demontaža zaštitne ograde u Kandlerovoj ulici.

Grad skrbnik

Projekt sanacije i konzervacije ovog arheološkog nalazišta izradio je ovlašteni projektant Zoran Šušulić, kojeg je angažirao Grad Pula na zahtjev Konzervatorskog odjela. Aktivnosti uređenja bit će usmjerene prvenstveno na sanaciju i očuvanje ovog vrijednog arheološkog nalazišta i sigurnost građana.

Na lokaciji nesuđene garažne kuće u Kandlerovoj ulici osim brojnih amfora, pronađeni su i mnogi drugi vrijedni arheološki nalazi koji su otkrili bogatu pulsku povijest. Tamo su otkriveni ostaci uljare, rimske vile bogate mozaicima, srednjovjekovne crkve sv. Teodora s temeljima zvonika i ženskim benediktinskim samostanom, dok su unutar crkve pronađeni ostaci još starije crkve, moguće sv. Lucije. Grad Pula je, na prijedlog konzervatora, imenovan skrbnikom lokacije koji ima obvezu samo skrbiti o lokaciji, ali ne može ništa drugo (g)raditi, već je samo održavati. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter