Zasvirimo u Barbanu: Na bini glazbenici od 12 do 92 godine


Na 14. susretu hramonikaša "Zasvirimo u Barbanu" što se održao proteklog vikenda na prepunoj Placi, nastupilo je 80-ak izvođača iz raznih dijelova istre i Slovenije. Za razliku od sličnih manifestacija, u Barbanu su dobrodošli i svirači roženica, klarineta, bajsa trombona, violina i drugih instrumenata uz čiju pratnju harmonika odlično zvuči.

Ovogodišnji susret predstavio je mnoge mlade harmonikaške snage - najmlađi sudionici bili su 12-godišnjaci Barbanac Leonardo Rojnić te Erik Mirković i Diego Učkar, također iz Barbana, koji su nastupili kao zapaženi trio sa Ivanom Liculom, ali i izvrsna pjevačica i harmonikašica Vanesa Jakac iz Buzeta, kojoj je pratnja bio Gino Bartolić.

Najstariji izvođač bio je violinista Štefan Hrvatin iz Slovenije, s navršenih 92 godine, nastupivši u kvartetu "Izola", te harmonikaš solista iz Žminja Anton Križanac s navršenih 88 godina, koji se barbanskim susretima odaziva svake godine. Susret je tradicionalno počeo zajedničkom svirkom svih izvođača u hodu od Velih vrati do Place, a program je, nakon što ga je otvorio općinski načelnik Denis Kontošić, preuzela voditeljica Dorina Tikvicki.

Okupljenima se obratio i Romano Baćac, organizator susreta i vrstan harmonikaš. Na bini su se potom smjenjivali izvrsni mladi školovani harmonikaši i samouki glazbenici. Virtuozni Leonardo Rojnić pokazao se kao ljubimac publike, a naravno da je pažnju privukla i svjetska prvakinja u sviranju dijatonske harmonike 17-godišnja Valentina Carpenetti iz Izole.

Od renomiranih barbanskih izvođača nastupili su Romano Baćac iz Draguzeti, Miro Marčeta iz Borinići, Davor Ukota iz Glavani i Nevenko Bulić iz istog mjesta u društvu Grupe ?Paljarica?. Od Slovenaca valja spomenuti Bredu i Fritza Gublera iz Ljubljane te Slavka i Andreja Viteza iz Sežane. Mlade snage predstavljali su Gianluca Prelogar iz Savudrije te Luka i Željko Vlah, a susretu su se i opet odazvali istaknuti istarski harmonikaši Branko Jelenić, Boris Škrinjar, Luciano Kliman, Branko Kresina, Lučano Pifar, Igor Vošten, Viktor Križanac, Lucijan Jerončić, Mario Batagelj, Ivan Žagrić, Stanko Rudan, Igor Stranić, Željko Maurović, Jože Tomišić, Milan Kresina, Evio Baričević, Milenko Škrinjar, Marijan Sanković, Edi Žufić i drugi.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Općine i Turističke zajednice Barbana. (Z. S.)


Podijeli: Facebook Twiter