Zašto svi Pazinci nemaju kante za odvojeni otpad?

Set kanti i kontejnera za odvojeno skupljanje otpada u Ruhcima (A. DAGOSTIN)
Set kanti i kontejnera za odvojeno skupljanje otpada u Ruhcima (A. DAGOSTIN)

Gradovi i općine prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom dužni su od 24. srpnja građanima omogućiti odvajanje otpada na kućnom pragu. U tom je kontekstu Patricija Antolović na posljednjoj sjednici vijeća Grada Pazina gradonačelnika Renata Krulčića pitala: "Zašto se nisu svim građanima osigurale kante za odvojeno odlaganje otpada? Zašto je potreban pilot-projekt u dva naselja, kada je nabavka komunalne opreme za primarnu selekciju propisana zakonom, kada su odredbe zakona jasne i najavljeno je da neće biti odgoda i prijelaznih razdoblja, a sredstva se mogu dobaviti i preko Fonda za zaštitu okoliša u iznosu i do 80 posto?

S obzirom na to da je ministar najavio inspekcije u kolovozu i rujnu, godinu dana od stupanja Zakona na snagu uz mogućnost kazne i do 300 tisuća kuna, što se čeka s nabavkom opreme?"

- Grad Pazin jedan je od prvih gradova u Istarskoj županiji koji je pripremio plan gospodarenja otpadom, a 17. ožujka 2009. donijelo ga je Vijeće grada Pazina. Pilot-projektom treba na mjerljiv način utvrditi kao će se građani ponašati. Mi smo naručili i aplicirali Fondu za zaštitu okoliša nabavku setova za selektivno skupljanje otpada za sva naselja na području Grada Pazina. Trenutno imamo 27 zelenih otoka na području Grada, a naručili smo još 72 - odgovorio je Krulčić. Dodao je da Fond za zaštitu okoliša financira 80 posto, ali ne na području Grada Pazina, gdje, s obzirom na indeks razvijenosti jedinice lokalne samouprave, financira najviše 40 posto.

- Što se tiče inspekcijskih nadzora, Grad Pazin je imao inspekcijski nadzor 10. srpnja i nalaz je uredan - veli Krulčić.

Grad Pazin je sredinom srpnja trodijelni set kanti za razvrstavanje otpada u kućanstvu predao žiteljima sela Ruhci. Ovime je započeo tromjesečni pilot-projekt odvojenog prikupljanja otpada na Pazinštini koji u prvoj fazi obuhvaća 20 kućanstava u Ruhcima i 65 kućanstava na području Starog Pazina. Ta su kućanstva dobila posebne kante za prikupljanje plastične, metalne i staklene ambalaže, te za papir i karton. U tim su mjestima postavljeni kontejneri boja kanti za pojedinu vrstu otpada, odnosno zeleni otoci, u koje će se prazniti razvrstani sadržaj. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter