Zašto se pristupna prometnica ne radi na odvojku za Tivoli?


Grad Pula krenuo je u izgradnju pristupne prometnice Tivoli, projekta izgradnje prometnice s oborinskom odvodnjom i javnom rasvjetom u naselju Veli Vrh čija je ukupna procijenjena vrijednost 4,3 milijuna kuna. Prošlog tjedna počeli su radovi u sklopu prve faze projekta, vrijedni 1,24 milijuna kuna, čiji je rok izvođenja 45 radnih dana, odnosno trebala bi trajati do pred Božić. Izvođač radova je Cesta d.o.o. Pula, odabran kao najpovoljniji ponuditelj na provedenom javnom natječaju, a podizvođač je Vintijan d.o.o. Pula.

Izgradnja ceste i javne rasvjete

S obzirom da se konačno krenulo u projekt mnogi su smatrali da je prirodno da se pristupna prometnica počne graditi od odvojka na spoju ulica 119. brigade i Velog Vrha, međutim, odabrana trasa buduće nove pristupne prometnice je na nešto višoj lokaciji kod nekadašnje praonice. Stoga smo Grad upitali zašto su odabrali tu trasu.

Iz gradske uprave naveli su, prije svega, da se ovom prometnicom rješava pristup Sportskog Centra Tivoli te infrastrukturnog uređenja južnog dijela zone Tivoli između Partizanskog puta i željezničke pruge. "Ove godine planira se izgraditi prometnica do razine makadama te jednostrani nogostup s javnom rasvjetom, dok će se ostatak radova odvijati sukladno dinamici izgradnje ostale infrastrukture te osiguranju sredstava", kažu u Gradu. Inače, pulskim je GUP-om na toj lokaciji predviđena sportsko-rekreacijska zona kojoj je uvjet prilazna cesta.

Izgradnja nove multifunkcionalne dvorane

- Iz dostavljenog grafičkoj prikaza izgradnje pristupne prometnice Tivoli vidljivo je kako je navedena trasa izgradnje najadekvatnija za daljnje uređenje zone Tivoli, odnosno osigurava mogućnost daljnjeg razvoja zone i donjeg i gornjeg područja od buduće prometnice. Druga bitna stavka proizlazi iz činjenice da se upravo takvom trasom izbjeglo rušenje jednog privatnog objekta, odnosno obiteljske kuće, te se kao treće može istaknuti kako su zbog prometne sigurnosti i preglednosti primjerenija t-raskrižja, koje će se izvesti ovim projektom, od y-raskrižja, pojasnili su iz Grada Pule.

Inače, investitori na području Sportskog centra Tivoli d.o.o. već su najavili da su odustali od prvobitno, prije pet godina zamišljenog projekta koji je sadržavao i dvoranu za bowling. Umjesto toga su nam nedavno najavili da će, uz već izgrađeno novo vanjsko igralište s umjetnom travom, izgraditi multifunkcionalnu dvoranu u kojoj će svoje mjesto pronaći brojni rekreativci. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter