Zašto nosiš dvije različite čarape?

(Arhiva)
(Arhiva)

Današnji Svjetski dan osoba s Downovim sindromom obilježava se na razne načine, a jedan od njih je nošenje šarenih, neuparenih čarapa, čime se pruža podrška osobama s ovim sindromom i kroz razgovor ukazuje na njihove probleme. Zašto baš šarene čarape? Zato što ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti.

Downov sindrom je genetski poremećaj, koji nastaje u trenutku začeća, a prouzročen je prisutnošću jednog kromosoma viška, na 21. paru kromosoma, gdje se umjesto dva nalaze tri kromosoma.

Poboljšanje kvalitete života

Naziv je dobio po engleskom liječniku Johnu Langdonu Downu koji ga je 1866. godine prvi opisao, oko stotinu godinu prije nego što je otkriven uzrok poremećaja. Ljudi s Downovim sindromom imaju određene poremećaje u razvoju, ali većim razumijevanjem i poboljšanjem njihova položaja u društvu može se poboljšati kvaliteta njihova života.

Upravo je s tim ciljem u Puli još 2005. godine osnovan Centar za rehabilitaciju Down syndrom Centar Pula. To je bila prva i jedina ustanova te vrste u Hrvatskoj koja je dosad u svoje habilitacijske i rehabilitacijske aktivnosti do sada uključila više stotina obitelji iz cijele Hrvatske kao i na desetine obitelji iz susjednih država.

Rehabilitacijski proces pulskog Down Syndrom Centra okrenut je jačanju svih mogućnosti djeteta te socijalizaciji i njegovoj integraciji u život u lokalnoj zajednici u najvećoj mogućoj mjeri, od uključenja u jaslički i vrtićki sustav do uključenja u redovne škole.

U prosjeku se jedno od 650 novorođene djece rađa s Downovim sindromom koji sprječava normalan tjelesni i mentalni razvoj djeteta. Neovisno o tome koliki je postotak oboljenja ili poremećaja prisutan ova djeca i mladi trebaju posebnu pažnju, a tijekom odrastanja i različite rehabilitacijske i medicinske postupke kao i posebne metode učenja. Riječ je o kompleksnom poremećaju koji zahtijeva velik angažman cijele obitelji djeteta s Downovim sindromom.

Stoga na današnji dan, nošenjem različitih čarapa, iskažite svoju podršku borbi osoba s Downovim sindromom za njihovu čim bolju integraciju u društvu.  (M. Ko.)


Podijeli: Facebook Twiter