Zaštitimo slap Sopot: Prikupljeno 5.700 potpisa

Retencija bi mogla ugroziti slap Sopot
Retencija bi mogla ugroziti slap Sopot

Građanska inicijativa Zaštitimo slap Sopot u petak s početkom u 19.30 sati u Pićnu organizira javnu tribinu na temu Protiv izgradnje retencija Tupaljski potok na Slapu Sopot, Pedrovici i Grobniku. Na tribini će govoriti koordinatorica Inicijative Tina Širol koja će mještanima nastojati predstaviti potencijalne opasnosti izgradnje planiranih retencija. Tribini će prisustvovati i predstavnici općina Pićan i Gračišće, te članovi raznih udruga i ustanova koji će također iskazati svoj stav i korake koje su do sada poduzeli protiv ovih projekata. Protivljenje retencijama do sada su iskazali brojni mještani naselja u okolici Slapa Sopot, Grobnika i Pedrovice.

Članovi inicijative Zaštitimo slap Sopot i brojni volonteri u proteklih su mjesec dana prikupili više od 5.700 potpisa protiv gradnje retencija, a i dalje će ustrajati u onemogućavanju gradnje najavljenih objekata u Grobniku i Pedrovici na područjima Općine Pićan. Retencija na slapu Sopot planirana je, kažu u Građanskoj inicijativi "Zaštitimo slap Sopot", na području Općine Gračišće, dok je sam Sopot na području općine Pićan. Dodajući kako su obje općine sa širim područjem slapa Sopot smještene u Zaštićeni prirodni krajobraz Gračišće–Pićan. Svi sudionici tribine u petak će imati priliku potpisati novu peticiju protiv izgradnje retencija Tupaljski potok u Grobniku i Pedrovici, a predstavnici tih mjesta će dobiti liste za potpise, te će u narednih tjedan dana prikupljati potpise protiv gradnje retencija na svojim područjima.

Dodajmo kako je prigodom otvaranja radova na vodovodu u Afrićima 16. travnja Ivica Plišić direktor Hrvatskih voda na pitanje kakvi su planovi Hrvatskih voda oko gradnje retencije nedaleko slapa Sopot rekao kako Hrvatske vode uz ostalo imaju zadatak zaštitu i obranu od poplava. Plišić je dodao kako smo suočeni s klimatskih promjena, stoga i na manjim slivovima treba stvoriti sve mogućnosti da se smanji vodni val koji može ugroziti poljoprivredu i stanovništvo. Jedna od mogućnosti je i gradnja retencija. "Retencije o kojima se govori su na razini idejnog projekta, a hoće li se i kada graditi pokazat će studija utjecaja na okoliš i javne rasprave. Mi to nudimo kao mogućnost, a na svima nama je da odlučimo jeli to dobro i pametno. O tomu ćemo raspravljati tijekom narednih godina, jer se na nikakav drugi način, na prečac i mimo javnosti, neće donositi odluke", rekao je Plišić. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter