Zaštitari Fine GS od ožujka pregledavaju putnike

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Sve hrvatske Zračne luke imaju do kraja ožujka rok za uvođenje privatnih zaštitarskih tvrtki na poslovima pregleda putnika i ručne prtljage, što je dosad obavljala policija. Naime, izmjenama Zakona o zračnom prometu iz 2011. godine određeno da se poslovi pregleda putnika i ručne prtljage u roku od tri godine prenesu s policije na privatne zaštitare.

Poznato je kako je Zračna luka Zagreb prva uvela zaštitarsku službu, a kako doznajemo od ožujka to će učiniti i pulska Zračna luka. Naime, putnike i prtljagu više neće pregledavati policijski službenici, već zaštitari tvrtke Fina gotovinski servisi (GS) koja je nakon provedenog natječaja odabrana i sklopila posao s pulskom Zračnom lukom.

Tri godine

Od Viktora Dikovića, voditelja aerodromske službe sigurnosti u pulskoj Zračnoj luci Pula saznajemo da je nakon provedenog postupka javne nabave za pružanje usluga u području sigurnosti s tvrtkom Fina gotovinski servisi sklopljen okvirni sporazum na razdoblje do tri godine. Po njegovim riječima, cijena ponude koju je dala tvrtka Fina GS iznosi 9,3 milijuna kuna s PDV-om, a okvirni sporazum primjenjuje se od 17. rujna 2014. godine.

Tako će ta zaštitarska tvrtka po ugovoru biti zadužena za usluge u području sigurnosti, odnosno sprječavanje neovlaštenog pristupa u štićena područja zračne luke, rastjerivanje ptica te za zaštitni pregled putnika i njihove ručne prtljage.

Inače za taj se posao uz Fina GS javilo još pet tvrtki - Sigurnost Osijek, Gradska sigurnost Šimac, Securitas Hrvatska, AKD-Zaštita i Sigurnost Boljun.

Voditelj komercijalnog sektora u pulskoj Zračnoj luci Dean Boljunčić potvrđuje da su u dijelu poslova "Sprječavanje neovlaštenog pristupa u štićena područja zračne luke i rastjerivanje ptica", zaštitari tvrtke Fina GS započeli s radom još 1. listopada 2014. godine, dok poslove zaštitnih pregleda putnika i njihove ručne prtljage tek trebaju preuzeti.

Izdvojili se

- Obzirom da se radi o poslovima koje trenutno obavlja MUP, očekujemo da će do preuzimanja tih poslova doći najkasnije do 1. ožujka, potvrdio je Boljunčić koji nije mogao decidirano odgovoriti koliko će u konačnici zaštitara raditi, napominjući da tvrtka Fina GS odlučuje koliko će radnika angažirati za obavljanje poslova na aerodromu sukladno okvirnim satima potrebnog rada. Inače, tvrtka Fina GS nastala je izdvajanjem poslova s gotovim novcem iz Financijske agencije u samostalno trgovačko društvo. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter