Zaštita Medulinske lokve s Hrvatskim vodama

Kapovica se pretvara u lokvu kod svake jače kiše (D. ŠTIFANIĆ)
Kapovica se pretvara u lokvu kod svake jače kiše (D. ŠTIFANIĆ)

Kiša koja je proteklog tjedna pogodila Medulin izazvala je izlijevanje Medulinske lokve, što je najviše pogodilo Ulicu Kapovica, a stanari, kako nam kažu, polako saniraju štetu. Eda Kosanović, čija je kuća bila među prvima na udaru "vodenog vala", jučer nam je rekla da su im komunalci poravnali izlokanu, neasfaltiranu površinu prometnice, dodajući da još uvijek ispumpava vodu iz svog podruma.

- Vjerojatno ću morati kupiti novu pumpu jer mi je podrum još uvijek poplavljen, a nadamo se da više neće biti ovako velikih kiša, jer je teško usmjeriti toliku vodu. Nadam se i da Općina ima nekog stručnjaka za hidroizolaciju da spriječi buduće poplave jer smo 35 godina ovdje, a problem odvodnje još nije riješen, kaže ona.

Kako nam je rekao direktor Albaneža Edo Krajcar, složeno je i dugoročno rješavanje problema izlijevanja Medulinske lokve, koja nije mogla apsorbirati nezapamćenu količinu padalina. Budući da je ona u nadležnosti Hrvatskih voda, o tome će s predstavnicima te tvrtke ovih dana razgovarati na sastanku u Labinu, najavio je.

- Nije tako jednostavno riješiti problem odvodnje. Najprije moramo napraviti projekt zaštite lokve, što je već u tijeku i to radimo u suradnji s Hrvatskim vodama. U svakom slučaju, sve što se radi, radit će se u suradnji s njima, zaključio je Krajcar.

Medulinski načelnik Goran Buić najavio je pak za sljedeću godinu, podsjetimo, izgradnju prometnice Kapovica na potezu od broja 1 do 11. Ulica će biti u potpunosti uređena jer će se postaviti asfalt, izgraditi javna rasvjeta i oborinska odvodnja, a planirana investicija kreće se između 600 i 700 tisuća kuna. Kraj radova planiran je prije turističke sezone. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter