Zaštićeno istarsko maslinovo ulje na tržištu već u srpnju

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Prve količine istarskog ekstradjevičanskog maslinovog ulja zaštićenog nacionalnom oznakom izvornosti mogle bi se na tržištu pojaviti već sredinom srpnja ove godine, a kako to postići bila je tema radnog sastanka Klastera istarskih maslinara u Pazinu. Naime, u idealnim uvjetima zaštićeni se proizvodi na tržište puštaju nakon što je cijeli proizvodni ciklus prošao kontrolu ovlaštenog certifikacijskog tijela. Kako je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina potpisao rješenje o zaštiti izvornosti istarskog ulja koje je datirano 27. travnja 2015. godine, kada su i berba i prerada maslina odavno zgotovljene, zaštita bi se mogla primijeniti tek na ulja iz predstojeće berbe koja bi na tržište izašla 2016. godine.

Klaster ima 37 registriranih članova

Međutim, kako je nositelj zaštite prema rješenju o zaštiti dužan na tržište što prije plasirati proizvod označen odobrenom zaštitnom markicom, pronašla se zakonska mogućnost da se zaštita primijeni i na ulja od maslina iz berbe 2014. godine: oznaku izvornosti će već sada moći dobiti proizvođači koji mogu na osnovu dokumentacije dokazati da su im sve faze proizvodnje u skladu s odredbama specifikacije o zaštiti izvornosti istarskog ekstradjevičanskog maslinovog ulja. Kako to operativno provesti, jer vremena je malo i treba djelovati brzo, maslinarima su izložili županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović, Ana Marušić Lisac iz zagrebačke certifikacijske tvrtke Biotechnicon koja je ovlaštena za certificiranje i kontrolu zaštićenog istarskog ulja, Blanka Pulić Sinčić koja je u Odjelu za poljoprivredu zadužena za zaštitu autohtonih proizvoda, te direktor Klastera istarskih maslinara Bruno Legović.

Klaster ima 37 registriranih članova, no kako su članovi i poljoprivredne udruge, pojedinačni broj proizvođača koji imaju pravo kandidirati se za oznaku izvornosti penje se do potencijalnih nekoliko stotina. Maslinari koji su članovi Klastera preko članstva u nekoj udruzi trebali bi od svoje udruge dobiti naputke i dokumentaciju za korake koje moraju poduzeti u narednih nekoliko dana. Riječ je o svojevrsnoj gnjavaži s papirologijom, koja je međutim neizbježna da bi se proces uopće mogao započeti, jer svaki proizvođač koji želi ishoditi markicu s oznakom izvornosti mora za početak ispuniti čak 12 dokumenata, a uz neke još i priložiti potrebnu prateću dokumentaciju.

Dva bitna dokumenta za početak

No, počinje se s dva dokumenta: zahtjevom za uvrštenje u sustav nadzora, kojeg svaki proizvođač mora dostaviti Klasteru istarskih maslinara, i zahtjev za certifikaciju proizvoda, koji se upućuje tvrtki Biotechnicon, nakon čega ova tvrtka sklapa pojedinačni ugovor sa svakim proizvođačem, i odmah počinje kontrolu svih parametara predviđenih u specifikaciji, od stanja u masliniku, preko (iznimno ove godine) dokumentacije o berbi i preradi, pa sve do kemijskih i organoleptičkih analiza gotovog proizvoda.

Dva spomenuta zahtjeva moraju se poslati Klasteru i Biotechniconu do utorka, 2. lipnja, dogovoreno je na jučerašnjem pazinskom sastanku, i tada će se zapravo već znati koliko točno proizvođača za koje točno količine ulja od maslina iz lanjske berbe traži markicu s oznakom izvornosti. Istarska županija će, preko klastera, pomoći u pokrivanju dijela troškova ovih hitnih kontrola i terenskih izlazaka Biotechniconovih stručnjaka, kao i tiskanje markica, koje će se lijepiti preko čepa boce s prethodno pregledanim i odobrenim uljem. U planu je da se svečana dodjela markica za ovu, kako su je nazvali, "nultu seriju" boca istarskog ekstradjevičanskog maslinovog ulja zaštićenog oznakom izvornosti obavi sredinom srpnja, i to u AZRRI-jevom Centru za razvoj maslinarstva u Vodnjanu, gdje je nedavno formalno premješteno i sjedište Klastera istarskih maslinara. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter