Zarozgajmo na Ćićariji: Raskoš običaja i nošnji

Zarozgajmo na Ćićariji (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Zarozgajmo na Ćićariji (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Bećarac, drumarac, ojkavica, ganga, bugarenje, pjevanje uz tepsiju, odzvanjali su bespućima Ćićarije. Odbijala se moćna tradicijska glazba gorštaka, ali i stanovnika ravničarskih dijelova Hrvatske, od planinskog vrha Orljaka. Poput jeke ponovo se vraćala u malo Lanišće koje je u okrilju župne crkve sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile, ugostilo sedmu smotru tradicijske vokalne baštine Hrvatske "Zarozgajmo na Ćićariji", petnaestak skupina i oko 150 vokalnih izvođača, pravu raskoš običaja, nošnji i tradicije.

- Tu se vajka kantalo i svirilo i vajk će se kantat i svirit, poručio je otvarajući smotru laniški načelnik Neven Mikac.

Smotru glazbenog izričaja kojeg baštine od svojih predaka, a kojeg se dio nalazi i na UNESCO-vim listama reprezentativne nematerijalne kulturne baštine, svirkom na malu i velu roženicu, na duplice i mih otvorili su Robert Krbavac i Danijel Vitasović.

Ženska vokalna skupina "Jažulice" Lanišće izvela je napjev u formi bugarenja, a posebno veseli, rekao je voditelj smotre Vladimir Pernić, što ovaj izričaj karakterističan za Ćićariju njeguje i Vokalna skupina mladih "Frndalice" Lanišće. Miro Šverko predstavio je svirku na ćićsku tamburicu, a nastupila je i Vokalna skupina lastavice Pula.

U Lanišće su došli brojni gosti; Vokalna skupina KUD-a "Zvir" Jelenje, Udruga "Šokadija" Babina Greda, KUD "Sveti Duh" Posedarje , KUD "Kralj Tomislav" Tomislavgrad, KUD "Črnašnica" Široki Brijeg, KUD "Bijele ruže", Podbablje, KUD "Dikovača" Zmijavci, KUD "Naši korijeni" Ružići, KUD "Vinjani " iz Vinjana te Udruga "Žejanski zvončari" Žejane.

U malom Lanišću povezale su se Istra i Slavonija ne samo kroz glazbeni nastup već i kroz gastronomiju, jer uz ćićski meni i jotu, gosti iz Babine Grede prezentirali slavonski čobanac.

- Tajna dobrog čobanca je u dobrom mesu, povjerio nam Ivan Ilišević iz Babine Grede. Njegove sumještanke pripremale su cimet krofne i lomačice koje nazivaju "poderanim gaćama", a pripremaju se, rekla nam je Marija Omazić, od tijesta sa kiselim mlijekom i sodom bikarbonom. Lanišćani i Babogredci udružili su snage za poplavljena područja i sakupljali priloge za stradale u poplavi. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter