Zarozgajmo na Ćićariji: Od bugarenja do ojkanja


Kao da se cijela hrvatska tradicijska baština slila u malo Lanišće, u selo podno planinskog vrha Orljaka, gdje je u nedjelju na 6. smotri izvorne vokalne glazbene baštine Hrvatske "Zarozgajmo na Ćićariji", pored župne crkve sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile, nastupilo petnaestak skupina i 150 vokalnih izvođača.

Svehrvatska smotra u dva je navrata otkazana zbog lošeg vremena, a gotovo da ju je i treći put omela kiša, no zaljubljenici u glazbenu baštinu bili su uporni. Otvorili su kišobrane, ispratili dvosatni program i do kraja iskoristili rijetku priliku da na jednom mjestu vide bogatstvo običaja, nošnji i tradicije.

Atraktivni čuvari tradicije, kako ih je nazvao voditelj smotre Vladimir Pernić, zauzvrat su im pokazali očuvano, raznoliko vokalno blago čiji se dio nalazi i na UNESCO-ovim listama reprezentativne nematerijalne kulturne baštine, a dobrodošlicu je svima zaželio načelnik laniške općine Neven Mikac.

"Divojka junaka" zabugarile su članice Ženske vokalne skupine Lanišće, a bugarenje je odzvanjalo i u nastupu Tri Ćića, tri vremešna pjevača Josipa Žmaka, Antona Šverka i Zorka Ziralda.

Mogla se potom čuti ćićska tamburica, kanat na tanko i debelo, starinski paški kanat, starinsko djevojačko pjevanje kod ovaca i u kolu, starinsko orcanje (ojkanje), dvoglasno pjevanje iz sjeverne Dalmacije bodulsko i vlaško, muška i ženska rera…

Članovi udruge Žejanski zvončari izveli su svirku na cindru i žejanski knt, Dario Marušić zasvirao je na ćićsku tamburicu, kantaduri iz Žminja Maria i Milan Kranjčić izveli su kanat na tanko i debelo, a domaći blok zatvorila je vokalna skupina Lastavice, UKUD-a Neven Osnovne škole Šijana iz Pule.

Na pozornicu su potom stupili članovi KUD-a "Sveti Jerolim Vlašić" iz Vlašići s otoka Paga, KUD-a "Sveta Katarina" iz Ražanca, pjevači iz Zadra Livio Marjan i Ivica Dundović i članovi KUD-a "Privlaka" iz Privlake te KUD-a "Radovin" iz Režanca.

Program su zaključili mlađahni članovi KUD-a "Glavice" iz Dalmatinske zagore Sinjskim kolom na trgu ispred župne crkve. Upravo zahvaljujući njima, izuzetno vrijedno i raritetno Sinjsko kolo je Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara Hrvatske postalo zaštićeno nematerijalno kulturno dobro, a potom je ovo nijemo kolo dalmatinskog zaleđa uvršteno i na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta.

Od mise do izložbi

Tradicijska smotra počela je misom, nastavljena je ručkom u Lanišću, besplatnom degustacijom ćićskog menija, otvaranjem izložbe Zorka Ziralda "Kamen, drvo, boje" te predstavljanjem zbirke pjesama "Suita Mediterranea" Vladimira Pernića, dok je dr. Ivan Lesinger održao predavanje o upotrebi samoniklog jestivog bilja. Izloženi su radovi korisnika Dislociranog dnevnog boravka Lanišće, jumbo slike iz serijala "Zarozgajmo na Ćićariji" Voljena Grpca i Davida Ivića.

Održana je i prigodna izložba domaćih rukotvorina i proizvoda. Nositelj projekta i organizator je Općina Lanišće, uz udrugu za kulturu Histriart. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture, Hrvatsko društvo skladatelja, ZAMP te Matica hrvatska, Ogranak Lanišće, a među medijskim pokroviteljima je i Glas Istre.(Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter