Započelo uređenje Trga kralja Tomislava

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Uvođenjem u posao izvođača radova, zajednicu ponuditelja Cesta d.o.o. i Dulex d.o.o., danas je službeno započelo uređenje Trga kralja Tomislava na Verudi s rekonstrukcijom dijela Palladiove ulice s infrastrukturom, rekonstrukcijom vodovodne mreže i rekonstrukcijom mješovite kanalizacijske mreže. 

Doduše, jutros je na Trg kralja Tomislava stigao samo jedan bager, te su dovezene zaštitne ograde, a u Širolinu ulicu postavljena prometna signalizacija, no, vjerojatno se čeka stabilizacija vremenskih prilika da započnu konkretni radovi. Oko podneva je počelo postavljanje zaštitnih ograda i ograđivanje zona na kojima će se odvijati radovi, kao i upotpunjavanje prometne signalizacije u okolnim ulicama.

Uređenje Trga kralja Tomislava, prema glavnom projektu za koji je ishodovana građevinska dozvola te izrađenom izvedbenom projektu, obuhvaća parterno i krajobrazno uređenje površine trga s pratećim sadržajima, izgradnju dva parkirališta s pripadajućim pristupima, odvodnju oborinskih voda trga s kišnim vrtovima, prelaganje plinske mreže, izvođenje elektroinstalacije s javnom rasvjetom te izgradnju elektroničke komunikacijske infrastrukture. Osim toga, rekonstruirat će se prometne površine u Palladiovoj ulici, izgraditi oborinska odvodnja, javna rasvjeta, elektronička komunikacijska infrastruktura te će se rekonstruirati vodovodna i kanalizacijska mreža u Palladiovoj ulici i na području trga. Na području trga namjerava se izgraditi i fontana.

Radovi se planiraju okončati do početka turističke sezone 2017. godine, a ukupna vrijednost investicije, u kojoj sudjeluju Grad Pula, Vodovod Pula d.o.o. i Pragrande d.o.o., iznosi nešto više od 24,2 milijuna kuna s PDV-om.

- Trg kralja Tomislava postat će moderno uređena zona sa svim popratnim sadržajima i u cijelosti opremljen komunalnom infrastrukturom. U estetski i funkcionalno oblikovanoj cjelini trga svoje mjesto naći će dječje igralište, fontana, urbana oprema i ostali sadržaji, dok će na samom trgu i u Palladiovoj ulici biti osigurano oko 100-ak parkirališnih mjesta, kažu iz gradske uprave iz koje su već ranije najavili da parkirna mjesta neće biti pod naplatom. 

S obzirom na početak projekta uređenja Trga kralja Tomislava građani, a njih gotovo 15 tisuća gravitira sadržajima na trgu, mole se za strpljenje i razumijevanje prilikom izvođenja radova kada će, sukladno fazama izvođenja, biti ograničen pristup pojedini zonama na trgu i u Palladiovoj ulici, sve sukladno privremenom prometnom regulacijom na pješačkim i prometnim koridorima. (G. ROJNIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter