Zanimljive gošće čitale Pulu


Zadnja dva tjedna ovogodišnjih ljetnih radionica za djecu "Pustolovno ljeto s Monte Librićem" obilježio je susret s dvije književnice gošće literarnog programa "Čitam Pulu". Polaznike je posjetila Dragana Tomašević-Karahasan, bosanskohercegovačka književnica, književna kritičarka i novinarka, te književnica za djecu Ana Đokić-Pongrašić.

Djeca su povela zanimljiv razgovor o jeziku i pisanju. Zanimalo ih je kako je to raditi u dva različita grada i na dva različita jezika te na kojem jeziku razmišlja kada piše svoja djela. Dotakli su se tako i pitanja prijevoda pa su od književnice saznali koliko je posao prevoditelja kompleksan i koliko je važna dobra suradnja između pisca i prevoditelja. Zanimalo ih je, također, što to znači biti književni kritičar i kako je to pisati o nekoj knjizi koja "nije dobra" ili, pak, obrnuto. Književnica je na kraju djeci pročitala jednu autentičnu bosanskohercegovačku bajku o vampirima, koju su djeca strpljivo i sa zanimanjem odslušala do kraja, iako je bila nešto duža.

Posljednji susret za ovogodišnje Pustolovno ljeto svojom prisutnošću uveličala ga je književnica za djecu Ana Đokić-Pongrašić. Književnica je polaznicima pročitala dvije svoje slikovnice "Kockica" i "Djevojčica koja nije znala crtati, velikom čarobnjaku i zaljubljenom krokodilu". Prema glavnom liku – uličnom zabavljaču iz prve slikovnice, autorica je osmislila interaktivnu igru. Djecu je podijelila u četiri grupe koje su smislile vlastitu zabavljačku točku. Timskim radom grupe su izvele: žonglersku točku, lutkarski performans, glazbeni nastup i pantomimu. Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, odnosno Dječjoj knjižnici u Dječjem kreativnom centru, gdje je susret održan, Đokić-Pongrašić je poklonila pročitane slikovnice. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter