Zanimljiv vikend u "općini istarskog pršuta"

Poznati proizvođač Paolo Jelenić sa svojim pršutom na lanjskom sajmu (M. MIJOŠEK)
Poznati proizvođač Paolo Jelenić sa svojim pršutom na lanjskom sajmu (M. MIJOŠEK)

Osmi Internacionalni sajam pršuta održat će se u Tinjanu predstojeću subotu i nedjelju, 18. i 19. listopada. Očekuje se nastup više od trideset proizvođača pršuta iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Italije, Austrije, Španjolske i Slovenije, a u sklopu sajma predstavit će se i Klaster hrvatskog pršuta, koji okuplja sve proizvođače svih tipova pršuta u zemlji, te Svinjogojski klaster CroPig, koji će ponuditi proizvodnju svinja i za istarske pršute.

Poseban prostor ekološkoj hrani

Uz pršute, na sajmu će se predstaviti i ostali suhomesnati proizvodi, kao i sirevi, vina, rakije i drugi autohtoni proizvodi, a poseban prostor namijenjen je i ekološkim proizvođačima.

Tinjan se 2006. godine proglasio "općinom istarskog pršuta", budući da je na ovom području otvorena polovica od tada registriranih pršutana u Istarskoj županiji, pa je organizacija sajma bila ne samo logičan korak u nastavku stvaranja imidža općine Tinjan kao kraja u kojem se njeguju izvorne istarske delicije, već i doprinos procesu zaštite istarskog pršuta prema najprije hrvatskim, a zatim i europskim propisima. Zahvaljujući Udruzi proizvođača istarskog pršuta i potpori Istarske županije, istarski je pršut postao prvi hrvatski prehrambeni proizvod uopće koji je dobio zakonsku zaštitu oznakom izvornosti, a pri kraju je postupak njegove zaštite također oznakom izvornosti za područje cijele Europske unije.

Desetak istarskih proizvođača

Tako se istarski pršut, danas čuven ne samo po tradicionalnoj kvaliteti već i po institucionalno priznatom ugledu, na tinjanskom ISAP-u može kušati na štandovima desetak registriranih istarskih proizvođača, ali i uspoređivati s pršutima iz ostalih hrvatskih i mediteranskih regija. U vrijeme ISAP-a u Tinjan se slije i po dvadesetak tisuća ljudi, što je petnaestak puta više nego što čitava općina ima stanovnika!

Zabavni program traje tri dana

Sajam se svečano otvara u subotu 18. listopada u 11 sati, kada će se proglasiti i najbolji pršuti u tri kategorije. Pokrovitelji ISAP-a su Istarska županija, Predsjednik Republike Hrvatske, Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo gospodarstva, a organizatori su mu općina Tinjan, LAG "Središnja Istra" i Udruga proizvođača istarskog pršuta. Tijekom dva sajamska dana organizira se i niz pratećih edukativnih, rekreativnih, te kulturnih i zabavnih programa. U subotu u 9 sati ujutro počinje svjetsko prvenstvo u pljočkanju, u 10 starta pješački pohod Stazom suhozida a u 11 rekreativna biciklijada, dok će se u nedjelju u 15 sati održati turnir u potezanju konopa. Tradicionalna izložba kosira otvara se u subotu u 10 sati, a istog će dana poslijepodne od 14 do 18 sati u prostoru tinjanskog Doma mladih biti održavana predavanja o poljoprivrednim temama. Za nedjelju poslijepodne planira se održavanje prvog natjecanja rezača pršuta, a istog dana u 19 sati birat će se također po prvi put "kraljica pršuta".

Dok sam ISAP traje dva dana, zabavni programi protegnuti su na tri dana jer naime već u petak navečer u 21 sat u sajamskom šatoru nastupa Neda Ukraden, u subotu će zvijezda koncertne večeri biti Maja Šuput, a u nedjelju Mladen Grdović. U vrijeme održavanja sajma posjetitelje će zabavljati i Replay band, Ribalta Band, Kvintet barique, DJ Hoki, Fenix band, Provin band, Magnolija, Tu i tamo bend i Acord band te etno grupa Veja koja nastupa u nedjelju u 17 sati. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter