Zamjenom zemljišta do terminala za cruisere

Arhiva (D. M.)
Arhiva (D. M.)

Vlada RH podržava izgradnju putničkog terminala u pulskoj luci za velike brodove na kružnim putovanjima, sažetak je to nedavnog sastanka potpredsjednika Vlade RH Nevena Mimice i pulskog gradonačelnika Borisa Miletića. Projekt izgradnje takvog terminala sve se glasnije spominje u kontekstu kapitalnih projekata koji bi se u skorijoj budućnosti trebali realizirati u Puli. Iz godine u godinu sve je više putničkih brodova i manjih cruisera koji pristaju u Puli.

Izgradnja takvog terminala, osim što bi pojačala ovakav vid turizma, Puli bi donijela i dodatnu zaradu, i to ne samo od pristojbe za vezivanje brodova nego i zaradu malih obrtnika i ugostitelja. U tako nešto krenuo je Dubrovnik pa je luka Gruž dobila nove sadržaje. Na tragu toga, ali i daljnjeg razvoja grada, pulski je gradonačelnik Boris Miletić o izgradnji putničkog terminala nedavno razgovarao s potpredsjednikom Vlade Nevenom Mimicom, koji je dao punu podršku projektu.

- Lokacija izgradnje terminala za brodove i cruisere predviđena je prostornim planovima u sjevernom dijelu pulske luke i to na državnom zemljištu. S tim sam upoznao potpredsjednika Vlade Nevena Mimicu koji je kao potpredsjednik zadužen za državnu imovinu te se zauzeo za rješavanje tog problema, kazao je Miletić, podsjećajući da se Luka Pula zbog pomorskog dobra spori s državom.

- Sigurno da bi izgradnja putničkog terminala Puli donijela novi vjetar u leđa, a ujedno bi riješila sve probleme s kojima se danas bori trgovačko društvo Luka Pula. Stoga sam potpredsjedniku vlade predložio model rješavanja problema Luke Pula zamjenom zemljišta čime bi se ostvarile pretpostavke za razvoj putničkog terminala. Komunalno poduzeće Luka Pula i Lučka uprava nositelji su projekta izgradnje putničkog terminala za velike brodove na kružnim putovanjima, a budući da se radi o značajnoj investiciji sredstva se namjeravaju osigurati ulaganjem privatnog partnera, ističe Miletić i dodaje da su u tom pravcu već pregovarali s nizom potencijalnih investitora, od kojih je dosad najveći interes pokazala međunarodna kompanija Venezia terminal Passeggeri iz Italije, koja upravlja s osam velikih višenamjenskih putničkih terminala kroz koje godišnje prođe više od dva milijuna putnika.

Svakako veseli činjenica, ističe gradonačelnik, da su investitori pokazali veliki interes i da su spremni uložiti svoj novac u razvoj terminala. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter