Zahvaljujući njima živjet ćemo u boljem svijetu

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

U prostorijama Istarske županije župan Valter Flego i pulski gradonačelnik Boris Miletić upriličili su prijem za nagrađene inovatore na 45. Internacionalnom salonu inovacija "Geneve 2017." te 11. Međunarodnom sajmu inovacija, gospodarstva i tehničkog stvaralaštva mladih "Inventum 2017." održanom u Iloku.

- S ponosom smo organizirali ovaj prijem jer zahvaljujući vama sutra ćemo živjeti u još boljem svijetu. Ako ne sanjaš niti ne možeš realizirati san, takvi snovi pokreću svijet, ljudska želja za napretkom pokreće svijet, poručio je inovatorima Flego.

Miletić je, pak, istaknuo da su očekivanja iz Ženeve bila velika ali su ih istarski inovatori u potpunosti ispunili.

- Kao mala regija ne možemo konkurirati u svijetu ukoliko nemamo izvrsnost. Pokazali ste da kreativni ljudi pospješuju procese i želim vam još puno nagrada i patenata koji će se proizvoditi, naglasio je pulski gradonačelnik.

Tajnik istarskih inovatora Leo Pincan na prijemu je predstavio Blaža Pitona, Dragana Posedela, Ivanu Palčić, Sinišu Brođanca, Marčela Marića, Rominu Petarus, Zorana Črnju i Jordana Banka. Od inovacija su posebno zanimljive bili jeftin i jednostavan perač soboslikarskih valjaka Posedela, ortopedski uložak sa senzorima pritiska za postoperativno liječenje Palčić, uređaj za registriranje pada i potragu za motociklistima Brođanca, ali i nevjerojatni "Smart Washer" mlade Petarus, koji objedinjuje sve potrebno za higijensko pranje ruku isključujući umivaonik, slavinu, sapun i papirnate ručnike, što je iskoristivo u bolnicama, školama, vrtićima,… Jednako zanimljiv je Bankova "Kanistra", pomoć za mala plovila, kampere ili partijanere, koji u sebi sadrži brojne usluge potrebne za "prvu pomoć" u vidu svijetla, punjača, zvučnika, itd…

Ono što raduje je svakako da su za istarske inovacije zainteresirani kupci. Tako za ortopedski uložak sa senzorima traju pregovori s njemačkim i francuskim kompanijama, a za uređaj za pad motorista zainteresirani su Korejci, koji su ovaj patent nagradili posebnom nagradom. Upravo inovacije, izvrsnost, investicije i izvoz označeni su presudnim u daljnjem razvoju istarskih inovatora. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter