Zahtjevi za legalizaciju primaju se 29. i 30. lipnja

Ured pisarnice nalazi se u prizemlju zgrade Admiraliteta (N. LAZAREVIĆ)
Ured pisarnice nalazi se u prizemlju zgrade Admiraliteta (N. LAZAREVIĆ)

Tridesetog lipnja istječe zakonski rok za predaju zahtjeva za legalizaciju. Prema dostupnim informacijama, dosad je u Hrvatskoj zaprimljeno oko 200 tisuća zahtjeva, a očekuje da će značajan broj građana, kako to obično biva, nahrupiti u pisarnice upravo ovih dana, iako su imali komotne dvije godine vremena baviti se ovim važnim pitanjem.

I u Istri se situacija nimalo ne razlikuje od drugih dijelova Hrvatske: katastarski ured je krcat, redovi se protežu od vrha do dna stepeništa, iako je katastar tek jedna od prvih stepenica koje se moraju prijeći na putu do legalizacije.

Gužve su i na pulskoj rivi, u zgradi bivšeg Admiraliteta, gdje se predaju zahtjevi za neke manje općine koje nemaju vlastite odjele koji bi se bavili ovim pitanjem. Da bi izašli ususret građanima, u nadležnom županijskom, ali i pulskom odjelu za prostorno uređenje, odlučili su raditi produljeno, 29. i 30. lipnja.

- Budući da je Zakonom o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama 30. lipnja 2013. određen kao krajnji rok za predaju zahtjeva za legalizaciju, posljednjih se dana stvaraju neočekivano velike gužve pred pisarnicama Istarske županije i odsjeka Upravnog odjela za prostorno uređenje i gradnju, usprkos tome što su građani putem medija pozivani da ne čekaju krajnji rok za predaju svojih zahtjeva.

Županijski odjel za prostorno uređenje i gradnju zaprimat će zahtjeve za rješenje o izvedenom stanju (legalizaciju) svakog radnog dana od 8.30 do 14.30 sati. Zadnji vikend, 29. i 30. lipnja, uvode se dežurstva u svim pisarnicama odsjeka u Bujama, Buzetu, Labinu, Pazinu, Poreču, Puli i Rovinju i zahtjevi se mogu predati od 8.30 do 14.30 sati.

U cilju smanjenja čekanja u redovima prijemnih ureda, stranke mogu zahtjev poslati i poštom (s povratnicom), a njihovi zahtjevi će biti uredno zaprimljeni i pravovremeni ukoliko su poslani u zakonom određenom roku do 30. lipnja 2013., napominje zamjenik istarskog župana Miodrag Čerina.

Informaciju o radnom vremenu poštanskih ureda moguće je dobiti pozivom na besplatni broj Hrvatske pošte 0800 303 304 ili putem službene Internetske stranice www.posta.hr. Obrazac zahtjeva može se preuzeti s internetske stranice www.istra-istria.hr/index.php?id=2098 (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU. 


Podijeli: Facebook Twiter