Zabilježen najmrzliji zimski dan u Istri

Stariji i bolesni moraju se čuvati hladnoće (D. MEMEDOVIĆ)
Stariji i bolesni moraju se čuvati hladnoće (D. MEMEDOVIĆ)

Najhladniji zimski dan prema meteorološkim podacima zabilježen je u Istri upravo u ponedjeljak, kada se živa u termometru spustila ispod ništice u svim istarskim gradovima. U Pazinu je sa -6,6 stupnjeva Celzijusa prema podacima Istrameta bilo najmrzlije jutro, a nije daleko bio ni Buzet sa -6,1 stupanj.

U Vodnjanu je zabilježeno hladnih -4, u Umagu -3, a onda slijede Labin, Novigrad, i Buje sa -1 te Rovinj, Poreč i Pula gdje se najniža temperatura vrtjela oko ništice. Od ostalih istarskih mjesta treba izdvojiti najnižih -10,1 zabilježenih na meteopostaji Istarskog ipsilona nedaleko Bala te onaj na čvoru Pazin-istok gdje je zabilježeno -9, jednako kao na Vojaku gdje je dnevna temperatura već duže vrijeme u negativnim vrijednostima.

U dolinama istarskih rijeka uobičajena su hladna jutra, pa su tako Livade pokraj Mirne mjerile niskih -7, a Sveta Katarina pokraj Raše -6. Dnevne temperature bile su značajno ugodnije. Tako je Labin mjerio tri stupnjeva, Pazin četiri, Buzet pet, Pula, Rovinj i Vodnjan šest, Umag, Poreč i Buje sedam, dok je Novigrad s osam stupnjeva, bio najtopliji. Ista je najviša temperatura zabilježena i na Brijunima, u rovinjskoj Valbruni i u Gornjem Picudu na Bujštini.

Jutarnji minusi

Jutarnji minusi, primjerice u Puli je izmjereno - 4, koji su se u ponedjeljak mogli osjetiti diljem Istre, ipak se nisu dugo zadržali, pa je već s prvim zrakama sunca temperatura zraka na Poluotoku iznosila između 1 i 5 stupnjeva Celzijusa. Prema podacima portala Istramet, najhladnije je bilo u Pazinu gdje je oko 10 sati ujutro zabilježen 1 stupanj Celzijus, dok je najviša temperatura od 5 stupnjeva izmjerena u Puli, Umagu i Novigradu.

Zbog niskih temperatura zraka, Centar za zdravstvenu gerontologiju Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", izradio je niz preporuka starijim osobama navodeći smjernice o tome kako se trebaju ponašati i paziti na svoje zdravlje za vrijeme ovih hladnoća.

Tako navode da starije osobe pripadaju rizičnoj skupini koja je posebno osjetljiva na niske temperature te im se preporuča da izbjegavaju izlaganje niskim temperaturama, posebice u ranojutarnjim i noćnim satima. To se ponajprije odnosi na oboljele od kardiovaskularnih, cerebrovaskularnih te oboljele od respiratornih bolesti. Referentni centar navodi i niz savjeta starijima o tome kako se trebaju odjenuti pri izlasku iz svojih domova te ih savjetuju da se odmah presvuku, ukoliko dođe do povećanog znojenja.

Oprez!

Među ostalim, savjetuju starijima da nipošto ne ignoriraju drhtavicu kod boravka na vanjskom zraku jer predugo izlaganje hladnoći uz pojavu drhtavice, znak je za hitan povratak u unutrašnji prostor. Stariji osobito trebaju izbjegavati hodanje po zaleđenoj površini kako ne bi došlo do neželjenih padova i lomova. Uz ostalo, trebaju svakodnevno konzumirati dosta tekućine, osobito  čajeve, dok bi alkohol i kofein trebali izbjegavati.

U slučaju pojave simptoma poput trnjenja, te gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju izrazito crvenilo kože, potrebno je potražiti pomoć liječnika. U vrijeme hladnih mjeseci, preporuča se učestalije kontaktirati starije osobe. (D. B. P., A. D.)


Podijeli: Facebook Twiter