Za zelena pluća grada 118 tisuća eura

Postavit će se dva dječja igrališta i klupe duž cijele šume (M. MIJOŠEK)
Postavit će se dva dječja igrališta i klupe duž cijele šume (M. MIJOŠEK)

Zahvaljujući kvalitetnoj pripremi projekta pod nazivom "Šume za gradove - zajednička revitalizacija za održivo korištenje urbanih šuma", akronima "Green 4 Gray", Rovinj je dobio 118.600 tisuća eura iz EU-fondova. Naime, novac je već stigao na domaću adresu, pa su "u sedlo" uskočili vrijedni djelatnici Komunalnog servisa koji ovih dana rade na iskopavanju rupa na zemljanim i travnatim površinama najzelenijeg i najljepšeg zelenog kutka Rovinja. Podsjećamo, Rovinj je u travnju 2012. godine kandidirao ovaj projekt na Operativni program IPA Slovenija-Hrvatska 2007. - 2013., unutar prioriteta Održivo upravljanje prirodnim resursima i mjere - Očuvanje zaštićenih područja, ekološki značajnih područja i kulturne baštine.

- "Green 4 Gray" je projekt usmjeren na održivo upravljanje urbanim šumama Celja i Rovinja, njihove revitalizacije, valorizacije, promocije prirodne i kulturne vrijednosti šumskog područja u vidu doživljajne edukacije u prirodi i podizanja javne svijesti o nužnosti njihova očuvanja. Vodeći partner u projektu, čija ukupna vrijednost iznosi nešto manje od 386 tisuća eura, bila je Mestna občina Celje dok su ostali partneri Mestni gozd Celje, Zavod za gozdove Slovenije, Grad Rovinj, Javna ustanova Natura Histrica i Istarska županija, podsjetila je gradska pročelnica Upravnog odjela za proračun, gospodarstvo i europske fondove Martina Čekić Hek. Ona kaže da će najveći dio novca biti i usmjeren na kupnju sadnog materijala, a potom i na postavljanje dva dječja igrališta, drvenih klupa duž cijele šume.

Kako doznajemo od direktora Komunalnog servisa, Marka Paliage, prvi dio posla, nabavka sadnog materijala već je obavljena, sadnice su u Rovinju i za dva do tri tjedna započinje sadnja mladog raslinja na Zlatnom rtu.

- Ukupno će biti posađena 302 stabla - pinus pinea, pinus maritima, abies vilimorini, ginkgo, eucaliptus i raznih ostalih vrsta, te je to ujedno i jedan od najvećih zahvata u obnovi ove jedinstvene Park šume, rekao je Paliaga. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter