Za uređenje free shopa 450 tisuća eura

Zračna luka Pula (M. ANGELINI)
Zračna luka Pula (M. ANGELINI)

Sezona u pulskoj Zračnoj luci još je uvijek u zamahu, a tako će biti sve do kraja listopada kada će se iz Pule opet moći samo prema Zagrebu i kada će na aerodromu ponovno biti sablasno prazno. No već sada počinju pripreme za iduću sezonu, a s time i nova ulaganja, a jedno od većih svakako je uređenje i kompletna rekonstrukcija postojećeg Duty free shopa kojeg zračna luka planira urediti u partnerstvu s njemačkom tvrtkom Heinemann, a koja je i glavni dobavljač robe u dućanu.

Ta će tvrtka o svom trošku izraditi kompletnu projektnu dokumentaciju, opremiti i na novo urediti prostorije free shopa, a za to će izdvojiti 450 tisuća eura. Naime, praksa je da investiraju tamo gdje plasiraju svoje proizvode a Heinemann opskrbljuje sve aerodrome u Hrvatskoj i mnoge diljem Europe.

Direktor Zračne luke Svemir Radmilo kazao je da bi radovi na free shopu trebali krenuti početkom studenog i sve bi trebalo biti gotovo u roku dva mjeseca, a novi bi duty trebao biti spreman za iduću sezonu. Od drugih ulaganja najavio je i izgradnju novog biopročistača za otpadne vode za što bi javna nabava trebala krenuti krajem ovog mjeseca, a u što će Zračna luka investirati oko 1,6 milijuna kuna.

Uskoro bi trebao krenuti i projekt uređenja okoliša koji se dijelom financira iz Fonda za razvoj turizma, a dijelom iz vlastitih sredstava i čija ukupna vrijednost  iznosi 1,4 milijuna kuna od čega je Fond dodijelio 1,1 milijun kuna. Sve bi trebalo biti završeno u roku od pet mjeseci a u planu je i ugradnja sustava za navodnjavanje te sadnja stabala i uređenje travnatih površina.

- Prvo ide potpis ugovora sa Ministarstvom turizma, zatim javna nabava te radovi. Uređuje se zelena površina ispred Zračne luke kod parkinga, te jedna zelena površina koja se nalazi kod dolaska zrakoplova gdje putnici ulaze u zgradu. Sveukupno će se urediti oko 4.000 kvadratnih metara, kazao je Radmilo. Naglasio je da prilagodba Schengeskom režimu protoka putnika u međunarodnom odlasku kreće ove zime.

- U postupku smo dobivanja građevinske dozvole i konzultiramo se s MUP-om odnosno  Sektorom za granicu koji bi trebali tijekom rujna izvršiti uvid u projekt nakon čega bi krenuli u javnu nabavu i odmah zatim u radove, rekao je Radmilo.

Ovu je sezonu pulski aerodrom dočekao s novim sustavom naplate parkinga za što su iz vlastitih sredstava uložili 600 tisuća kuna. Nabavljena je i nova led signalizacija koja je zamijenila dosadašnje zastarjele table za signalizaciju putnika za što je aerodrom uložio 150 tisuća kuna.

- Što se tiče prometa i dalje bilježimo rast od 10 posto od početka godine. Rast u kolovozu je na razini 5 posto u odnosu na lani, a dobre najave imamo sve do listopada. Kompanija Aer Lingus je produžila letove prema Dublinu prema kojem će se direktno moći sve do 12. listopada, iako je prekid prije bio najavljen 13. rujna. Novost su i dodatni letovi Ryanaira za Bruxelles u listopadu. Nažalost i dalje bilježimo pad na ruskom tržištu te smo sada po pitanju Rusa u minusu od 30 posto, zaključio je Radmilo. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter