Za srednjovjekovni Dvigrad potrebno 400 tisuća eura

Dvigrad je najveća ruševina urbanog središta u Hrvatskoj iz 17. i 18. stoljeća (A. POKRAJAC/arhiva)
Dvigrad je najveća ruševina urbanog središta u Hrvatskoj iz 17. i 18. stoljeća (A. POKRAJAC/arhiva)

U ovoj sezoni kiša jedna od čestih meta radoznalih turista je i srednjovjekovni napušteni gradić Dvigrad, smješten nadomak Kanfanara.

Iako se u njegovu obnovu godinama ulaže, to nije dovoljno i trebat će se iznaći novac iz europskih fondova da se stvari pomaknu s mrtve točke. Kako doznajemo od Sandra Jurmana, načelnika Kanfanara, Općina je u završnoj fazi izrade Strategije razvoja Kanfanara za period od 2014. do 2020. godine, koja je i temelj za kandidiranje na europske fondove.

- Općina Kanfanar, koja je uz nadležno ministarstvo i Županiju ulagala u Dvigrad, pri kraju je izrade potrebne dokumentacije za apliciranje na europske fondove. Iako ti fondovi još uvijek nisu otvoreni, uvjeren sam da ćemo već sljedeće godine ili 2016. moći aplicirati, kaže Jurman, dodavši i da će po sadašnjim procjenama za osiguranje zidina i ostale građevinske radove biti potrebno osigurati oko 400 tisuća eura, odnosno za kompletnu i cjelovitu obnovu ovog grada-muzeja triput više - 1,5 milijuna eura.

U zadnjih je 15-ak godina u obnovu Dvigrada trojac - Općina, Županija i Ministarstvo - uložio više od tri milijuna kuna. No, po preporuci konzervatora, sada je najvažnije osigurati siguran koridor za prolaz posjetitelja, koji i danas u Dvigrad ulaze na vlastitu odgovornost. (N. O. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter