Za sedam projekata Pragrandeu isplaćeno gotovo dva milijuna kuna

Preusmjeravanje kanala Pragrande na CS Pošta Grad košta 825 tisuća kuna (Amir MUSEMIĆ)
Preusmjeravanje kanala Pragrande na CS Pošta Grad košta 825 tisuća kuna (Amir MUSEMIĆ)

U objavljenim odlukama koje je u posljednjem mjesecu prošle godine usvojio gradonačelnik Boris Miletić, veliki dio odnosi se na prebacivanje financijskih sredstava iz gradskog proračuna na račun trgovačkog društva Pragrande. Tim odlukama Grad je ukupno, za sedam projekata, prebacio Pragrandeu 1,97 milijuna kuna nakon što je ovo trgovačko društvo, koje obavlja djelatnost javne odvodnje na području Pule, podnijelo zahtjeve za "dodjelu novčanih sredstava za investicije koje ulaze u osnovna sredstva upravitelja kanalizacijskog sustava".

Najviše za kanal Pragrande kod Pošte

Za dopunu projektne dokumentacije za odvodnju Šijanskog sliva-centar, u Ulici 43. istarske divizije, Grad će Pragrandeu dodijeliti 120 tisuća kuna. Za građenje vodnih građevina na području Pula Sjever (Ugovor o partnerstvu na projektu Priprema projektne dokumentacije za sufinanciranje od strane EU za aglomeraciju Pula Sjever) Pragrandeu se dodjeljuje 26.300 kuna, a za izgradnju fekalne kanalizacije dijela Brunjakove ulice 150 tisuća kuna. Za izgradnju fekalne kanalizacije De Villeovog uspona dodjeljuje se 146,5 tisuća kuna, a za izgradnju i spajanje sustava sanitarne odvodnje na Crpnu stanicu Veli Vrh gotovo 180 tisuća kuna. I konačno, za izgradnju fekalnog kolektora na obilaznici dodjeljuje se Pragrandeu 525 tisuća kuna. Najveći iznos od 825 tisuća kuna, Grad prebacuje Pragrandeu za preusmjeravanje kanala Pragrande na Crpnu stanicu Pošta sustavom zapornica čime će se riješiti problem smrada koji je punu godinu dana mučio stanare i prolaznike tim dijelom grada. Kako u objavljenim odlukama nema pojašnjenja zašto Grad prebacuje sredstva Pragrandeu upit o pojašnjenju poslali smo gradskoj upravi i upravi Pragrandea.

"Prema zakonu o vodama i financiranju vodnog gospodarstva sredstva za izgradnju fekalne kanalizacije osiguravaju se ili kroz naknadu za razvoj koji je prihod upravitelja sustava ili se kanalizacijska infrastruktura gradi sredstvima proračuna. Prema investicijskom programu, postojeća naknada za razvoj koja je namijenjena izgradnji kanalizacijskog sustava vezana je za Jadranski projekt I i II sukladno usvojenom investicijskom programu iz kojeg su se projekti u Jadranu I i II i financirali. Visina naknade bila je dostatna za financiranje gradnje novog kanalizacijskog sustava koji uključuje obalni kolektor i pripadajuće crpne stanice s ispustom. Osim toga naknada se koristi i za izradu projektne dokumentacije za EU projekt Pula Centar. Po završetku programa gradnje naknada se u većem dijelu koristi za otplatu kredita Svjetske banke kroz koji se financirao Jadranski projekt", pojašnjava prebacivanje gradskih sredstva na njihov račun direktor Pragrandea Igor Stari.

Navodi, također, da su spomenute investicije dio definiranog programa gradnje upravitelja sustava i Grada i trenutno se financiraju ili u 100-postotnom iznosu za pojedine projekte ili u 20-postotnom (ostatak dobiven od Hrvatskih voda) sredstvima proračuna.

Dio financiraju Hrvatske vode

"S obzirom da Grad Pula prema programu gradnje, osim postavljanja fekalne kanalizacije, polaže i svu ostalu potrebnu infrastrukturu da se pojedine ulice ne bi naknadno dodatno kopale, Grad financira izgradnju fekalne kanalizacije u skladu sa Zakonom o sredstvima proračuna grada. Ostatak investicija u najvećem dijelu (80-90 posto) financira se putem Hrvatskih voda, kao što je izgradnja fekalne kanalizacije u Ulici Prekomorskih brigada ili prespajanje kanalizacije Veli Vrh na CS Veli Vrh.", zaključuju iz Pragrandea.

Inače, i krajem prošle godine Grad Pula je također prebacio financijska sredstva Pragrandeu. Tada je Grad isplatio gotovo 550 tisuća kuna za podmirenje obveza iz ugovora o financiranju Pragrandea s Hrvatskim cestama u sklopu radova na rekonstrukciji državne ceste D-66, odnosno raskrižja Šijana.

Tim za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za anglomeracije

Zajedno s odlukama o prebacivanju sredstva Pragrandeu osnovan je i Tim za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa radi apliciranje na natječaj fondova EU za anglomeraciju Pula Centar i Pula Sjever. Voditelj tima bit će pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflić, a članovi pročelnica Službe za zastupanje Grada Gordana Lanča, Škuflićeva pomoćnica Martina Šajina, voditelj odsjeka za upravljanje imovinom Željko Pavletić, voditeljica pododsjeka za komunalne djelatnosti Nataša Ćendić, te Igor Bukarica, ali i direktor Herculanee Igor Stari. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter