Za sanaciju Košambre iz EU-a 2,4 milijuna kuna

Pretovarna stanica komunalnog otpada na Košambri je otvorena 2014.
Pretovarna stanica komunalnog otpada na Košambri je otvorena 2014.

Grad Poreč je nedavno prijavio projekt pod nazivom „Rekonstrukcija odlagališta komunalnog otpada Košambra - premještanje reciklažnog dvorišta na novu lokaciju i dogradnja postrojenja za predobradu izdvojenih sastavnica komunalnog otpada“ na javni poziv Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Naime, ministarstva su pozvala na dostavu projektnih prijedloga „Građenje reciklažnih dvorišta“ u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Projekt koji je prijavio Poreč vrijedan je gotovo tri milijuna kuna, doznajemo iz gradske uprave.

Reciklirat će se 48 vrsta otpada

Taj bi posao trebalo realizirati komunalno poduzeće Usluga do kraja godine - naravno ako stignu bespovratna sredstva u iznosu od 85 posto, tj. 2,36 milijuna kuna koja se očekuju u skoro vrijeme. Preostalih 15 posto financirat će se iz gradskog proračuna. Nakon što reciklažno dvorište bude zgotovljeno, umjesto sadašnjih 26 reciklirat će se 48 vrsta otpada, po čemu će Poreč biti pri vrhu ne samo u istarskoj županiji, nego u cijeloj državi.

Kroz ovaj program Ministarstvo zaštite okoliša i energetike osiguralo je 144,5 milijuna kuna kojima će bespovratno sufinancirati do najviše 85 posto troškova za gradnju reciklažnih dvorišta s opremom i infrastrukturom. Zakon o održivom gospodarenju otpadom propisuje obvezu jedinicama lokalne samouprave o osiguranju jednog ili više reciklažnih dvorišta na svom području, ovisno o broju stanovnika, a Poreč je dužan imati jedno. Reciklažno dvorište, objašnjavaju u gradskoj upravi, služi za osiguranje odvojenog prikupljanja, prije svega, problematičnog (opasnog) otpada te papira, metala, stakla, plastike, tekstila te krupnog (glomaznog) komunalnog smeća.

Poreč je već izradio projektnu dokumentaciju, koju je u cijelosti financirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i ishođena je građevinska dozvola. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 2,8 milijuna kuna, što uključuje troškove izgradnje i opremanja, stručni nadzor, informativno - obrazovne aktivnosti i troškove promidžbe. (Tanja KOCIJANČIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter