Za parnicu nemam ni živaca, ni šoldi, ni volje

Asfaltirani put kroz selo Vejaki
Asfaltirani put kroz selo Vejaki

Već duže od desetljeća, točnije od proljeća 2004. godine, otkad je asfalt s jugoistočne strane stigao u selo Vejaki na Višnjanštini, obitelj Koraca očekuje punu realizaciju zamjene zemljišta s Općinom Višnjan. Bez dovršetka procesa zamjene ne mogu se kandidirati na europske natječaje za energetsku učinkovitost zgrada, ili možda u perspektivi sagraditi bazen koji bi im služio za privlačenje turista, a ta su sredstva na raspolaganju samo do 2020. godine, kaže supruga Danijela Koraca, pokazujući jedan pozamašan komplet dokumentacije koji se tiče ovog problema.

Ukratko, dobar dio puta koji u stvarnosti prolazi središtem sela bio je u vlasništvu obitelji Koraca. S druge strane javni put ucrtan u zemljišne knjige (u katastru se naprotiv radi o oranicama) u stvarnosti prolazi njivom obitelji Koraca. U jednom dijelu čak obuhvaća stubište te manji dio kuće.

Dala nekretninu za put

- Niki ne pameti da se hodilo po ten putu koji je ucrtan u zemljišne knjige, kaže Danijela. Mudro je rješenje prije deset godina pronađeno u zamjeni zemljišta što je bilo dogovoreno s općinom.

Na proljeće 2004. godine krenulo je asfaltiranje prometnice kroz selo pa je Danijelina svekrva Marija u ožujku 2004. godine dala suglasnost da se dijelovi privatne nekretnine k.č. 444/2, oko sto četvornih metara, pretvori u javni put. Zapravo daruje općini. Za tu je cestu u kolovozu 2006. dobivena i lokacijska dozvola.

Naknadno, u srpnju 2007. godine, tadašnji višnjanski načelnik Angelo Mattich i Marija Koraca potpisali su ugovor o zamjeni nekretnina na način da i drugi dio parcele k.č. 444/6 postane put u vlasništvu općine, dok bi k.č. 2309/3 i 2309/4 (na kojem je dijelom sagrađena kuća Koraca) prestali biti put i postali vlasništvo Marije Koraca.

Na tu je zamjenu u studenom 2007. obitelj Koraca čak platila porez na promet nekretnina. No, zbog određenih birokratskih propusta postupak nije proveden do kraja. Kako bi se odluka o zamjeni zemljišta osnažila u srpnju 2012. godine višnjansko Općinsko vijeće donosi nanovo odluku o zamjeni istih nekretnina, ali odluka ponovo ne biva provedena kroz pravne institucije.

- Godinama smo riječima molili da nam se riješi taj problem, a u posljednje smo vrijeme počeli slati pisane zahtjeve kako bi za njima ostao pisani trag, kaže ogorčena Danijela Koraca, dodajući da joj je padalo na pamet da zatvore asfaltiranu cestu kroz selo, ali time bi susjedima zapriječili prilaz. Mnogi nam savjetuju da jednostavno tužimo općinu. Ali, za voditi parnice nemam ni živaca, ni šoldi, ni volje, kaže bespomoćno.

Bivša i sadašnja vlast - iste

U veljači ove godine Danijelin suprug Rino Koraca je pismeno zatražio da Općina konačno u katastru Poreč pokrene zahtjev za promjenu upotrebe k.č. 2309/3 i 2309/4 (k.o. Sveti Vital; građevinsko područje Vejaki) koje se u katastru vode kao oranice/vinogradi, ali su u zemljišnim knjigama označeni kao putovi. Dana, 4. svibnja općini su nanovo poslali požurnicu kako bi pokrenula zahtjev, ali prema informacijama supruge Danijele porečki katastar još nije zaprimio takav zahtjev.

- U općini mi ne znaju kazati koliko će im trebati da riješe predmet, a mislim da načelnik nije ni pogledao dokumente, kaže Danijela, dodajući da se slučaj godinama vukao s bivšom vlasti, ali ni sadašnja nije ništa ažurnija.

Iako nije bio načelnik Općine tijekom većeg dijela razdoblja u kojem se rješava predmet obitelji Koraca, višnjanskog načelnika Milana Dobrilovića smo zatražili da nam odgovori u kojoj je fazi predmet i zbog čega čitav proces traje toliko dugo. Odgovoreno nam je da će se "očitovati naknadno, po uvidu u dokumentaciju".

Kasnije je uslijedio Dan općine, Magdalenjina, pa su se u Općini opravdavali manjkom vremena zbog organizacijskih obaveza. No, pošto smo odgovor čekali značajno duže od zakonskog roka (dva tjedna), očekujemo njihovo naknadno očitovanje. (Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter