Za Muzil: Glas građana ne znači ništa?

Volim Pulu - Za Muzil (D. ŠTIFANIĆ)
Volim Pulu - Za Muzil (D. ŠTIFANIĆ)

Građanska inicijativa "Volim Pulu - Za Muzil" održala je, pod imenom "Glas građana gradskoj vlasti ne znači ništa?", konferenciju za novinare uoči sjednice Gradskog vijeća zakazane za 8. svibnja kada će se na dnevnom redu naći izmjene i dopune Prostronog plana uređenja (PPU) i Generalnog urbanističkog plana (GUP) Grada Pule koje će tiču prostornog uređenja poluotoka Muzil.

"Iz odgovora na primjedbe i prijedloge oko zamišljenog planiranja Muzila koja su počela stizati na adrese pošiljatelja primjedbi očito da je gradska vlast odbila primjedbe koje su potpisala 1.503 građana i nekoliko strukovnih organizacija i ustanova. Odbijanjem drugačijeg mišljenja jasno je da je javna rasprava odrađena tek formalno, bez stvarne mogućnosti sudjelovanja građana u kreiranju prostornoplanske dokumentacije, a time i budućnosti Pule", stoji u dopisu koji je Inicijativa podijelila novinarima.

U njemu se naglašava da je time srušena posljednja zakonska prepreka gradskoj vlasti da vijeću da na usvajanje plan koji na Muzilu predviđa turistički resort s 2.500 ležaja i golf igralištem što je priprema za davanje Muzila, jedne petine grada, u koncesiju na 99 godina pak što znači privatizaciju ogromnog prostorno-prirodnog resursa ključnog za daljnji razvoj Pule.

- Gradska uprava ne želi slušati građane. No, najbolji je primjer rive, gdje nakon upornog inzistiranja na jednosmjernoj rivi, kada u Gradu pogriješe, onda, kao, pitaju građane da si stvore alibi i vrate dvosmjerni promet na rivu. Tako se može dogoditi da projekti na Muzilu propadnu jer neće uspjeti pronaći investitore, pa će ponovno pitati građane da isprave svoje pogreške. Stoga će naša Inicijativa do sjednice Gradskog vijeća 8. svibnja poduzimati određene akcije kako bi informirala javnost jer dalje nam preostaje samo da šutimo, rekao je Mario Benčić nakon čega su Ratko Milisavljević, Noel Mirković, Pino Ivančić, Goran Marić i Rudija Pavličević, ali i svi ostali članovi Inicijative, na usta stavili ljepljive trake u znak prosvjeda.

Inicijativa "Volim Pulu - Za Muzil" građane će narednih dana dodatno informirati o "slučaju Muzil", kako su ga nazvali, od subote na njihovim punktovima na gradskim trgovima i ulicama poput Foruma, Portarate, gradske i tržnice na Verudi, gdje će građani moći, ukoliko već nisu, svojim potpisima izraziti protivljenje zamišljenom planu uređenja Muzila. Inicijativa poziva građane i na javnu tribinu koja će se održati u srijedu 30. travnja u 19 sati u Domu hrvatskih branitelja, na koju će pozvati sve gradske vijećnike i gradsku upravu. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter