Za mjesec dana u rovinjskom Domu zdravlja novi ultrazvučni aparat

Članice Udruge ŽENADONNA, koje su pokrenule akciju za nabavku ultrazvučnog aparata (N. O. R.)
Članice Udruge ŽENADONNA, koje su pokrenule akciju za nabavku ultrazvučnog aparata (N. O. R.)

Gradska je vijećnica u četvrtak u podne bila domaćin svečanog potpisivanja ugovora o donaciji trideset i pet tisuća kuna koje su, tijekom tri godine organiziranja humanitarnih akcija, prikupile članice rovinjske Udruge ŽENADONNA i poklonile Istarskim domovima zdravlja. Ugovor o donaciji potpisali su Ingrid Bernardis, predsjednica Udruge ŽENADONNA i dr. Ante Ivančić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja. Uz njih, potpisivanju donaciji prisustvovale su članice rovinjske Udruge, dogradonačelnik Rovinja Marino Budicin sa suradnicima, dožupanica Viviana Benussi, dr. Karmela Bonassin, voditeljica ispostave Doma zdravlja u Rovinju te Marinko Rade, ravnatelj Bolnice za ortopedsku kirurgiju  i rehabilitaciju "dr. Martin Horvat".

Uložen velik trud

Pored vrijedne donacije koju su godinama prikupljale članice Udruge, ali i brojni prijatelji i obitelji žena oboljelih od karcinoma dojki, za nabavku novog ultrazvučnog aparata od strane Grada Rovinja i iz proračuna za 2017. godinu bit će uplaćeno još 47 tisuća kuna.

- Grad Rovinj je prilikom donošenja proračuna za narednu godinu osigurao sredstva u iznosu od 47 tisuća kuna koji će se uplatiti u korist Istarskih domova zdravlja kako bi se ultrazvučni aparat nadogradio programom za elastografiju (u svrhu boljeg prikazivanja tkiva i organa) i grijačem tijela čija je funkcija smanjivanje nelagode prilikom pregleda, rekao je dogradonačelnik Budicin. Iskoristio je prigodu da se u ime Grada i svih građana zahvali članicama Udruge ŽENADONNA, koje su kako je rekao, ne samo izdvojile svoje vrijeme, nego uložile i velik trud da se javnost senzibilizira glede bolesti i potrebe pregleda kojima se kvalitetno može prevenirati zloćudne bolesti.

Čin potpisivanja ugovora o donaciji bio je i prigoda na prisjećanje o počecima rada rovinjske Udruge, osnovane 2008. godine, na njenu prvu predsjednicu Silvanu Kos, i cilj osnivanja- a ona je prvenstveno pomoć i podrška oboljelim ženama, njihovim obiteljima i prijateljima počevši od toga da se što više i na jednom mjestu informiraju o bolesti, mjestima i liječnicima kojima se mogu obratiti ali i pruže utjehu, potporu i pomoć.

Dožupanica Benussi, podsjetila je i na veliku aktivnost Slobodanke Đorđević, zahvaljujući kojoj se pokrenulo, a potom i osiguralo pravo na besplatne mamografske preglede u Županiji istarskoj. Također, prisjetila se i gospođe Silvane Kos, prve predsjednice Udruge ŽENADONNA, kao i na prijašnju akciju ove rovinjske udruge u kojoj su prikupljena sredstva za nabavku aparata za limfnu drenažu koji je smješten i koristi se u Bolnici "dr. Martin Horvat".

Kvalitetnija opcija

Prvi čovjek rovinjskih Domova zdravlja, dr. Ante Ivanić, također je zahvalio članicama Udruge i Gradu Rovinju na donacijama, te istaknuo da će ovaj vrijedni aparat koji košta 300 tisuća kuna, najvjerojatnije kroz mjesec dana biti u funkciji u rovinjskom Domu zdravlja. Naime, preostali dio novca bit će osiguran  iz vlastitih sredstava Istarskih domova zdravlja, dok će ove donacije doprinijeti kvalitetnijoj opciji samog uređaja. Također, dr. Ivanić istaknuo je i da će 2017. godina, barem što se tiče Istarskih domova zdravlja biti u znaku značajnog unapređivanja i obnavljanja opreme za rendgensku dijagnostiku te digitalizacije, odnosno mogućnosti pohranjivanja, arhiviranja i "slanja" slika na potrebita medicinska ili bolnička odredišta diljem svijeta. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter