Za Maistru nesporno, za Općinu nenaplativo

Koversada u Vrsaru (M. MIJOŠEK)
Koversada u Vrsaru (M. MIJOŠEK)

Jedno od najvažnijih pitanja na području Vrsara je rješenje sudskog spora između Općine i Maistre, a u vezi naknade za korištenje turističkog zemljišta na kojem se prostire dio kampova. Mnoge stvari u tom sporu posve su jasne, poput toga da Maistra ne osporava Općini vlasništvo nad zemljištem i da je dužna plaćati naknadu za njezino korištenje. Međutim, toliko važno pitanje i za mještane i radnike u Vrsaru je, čini se, zadnja briga sucima na Općinskom sudu u Poreču, koji ni nakon devet godina parničenja nisu donijeli niti prvostupanjsku presudu pa Općina ne može naplatiti od Maistre više od 50 milijuna kuna.

Rješenje - Žalba - Revizija

Podsjećamo da je spor pokrenut u studenome 2005. godine tužbom Općine Vrsar protiv Maistre radi isplate, zbog stjecanja bez osnove i predaje u posjed većeg djela kampova Koversada i Porto Sole, a manji dio u kampu Valkanela. Riječ je o objektima koji ostvaruju 60 posto svih noćenja na ovom području i gdje radi velik dio od 450 radnika, koliko ih Maistra zapošljava u Vrsaru. Tužba je pokrenuta za ukupnu površinu od gotovo 300 tisuća četvornih metara koje Maistra gospodarski koristi bez plaćanja naknade vlasniku - Općini Vrsar.

- Protekom vremena tužbeni zahtjev je u više navrata proširivan zbog obračuna godišnjih iznosa za korištenje zemljišta, te ukupno utuženo potraživanje Općine Vrsar sada iznosi 51,5 milijuna kuna. Maistra je u tijeku postupka podnijela protutužbu radi utvrđenja prava vlasništva na predmetnim česticama. O predmetnoj protutužbi djelomično je odlučeno Rješenjem porečkog Općinskog suda u lipnju 2013., kada je ona odbačena za 37 katastarskih čestica. Na navedeno Rješenje Maistra je podnijela žalbu, a nakon toga i reviziju koja je u tijeku, pojasnio nam je vrsarski pročelnik Slobodan Vugrinec.

Šuma u zakonima

Na zemljište o kojem vodi spor s Maistrom, ali i na niz drugih parcela na svom teritoriju, Općina Vrsar se postupno knjižila od svog osnutka 1993., kada je izašla iz sastava dotadašnje Općine Poreč. Sva zemljišta koja su se početkom devedesetih vodila kao društveno vlasništvo s pravom korištenja Općine Poreč, a bila su unutar građevinskog područja, Općina Vrsar je proknjižila u svoje vlasništvo kao pravna slijednica Općine Poreč, temeljem Zakona o lokalnoj samoupravi, a manjim je dijelom riječ i o optantskoj imovini. Ukupno se Općina uknjižila na 30 od 140 hektara u kampovima Koversada, Valkanela i Porto sole nakon razduživanja od Poreča.

Potom je 2002. godine Anita (prethodnica Maistre) tužila Općinu Vrsar i zatražila utvrđivanje prava vlasništva u svoju korist na 28 parcela na koje se Vrsar uknjižio. Međutim, tužba je 2006. riješena u korist Vrsara na Općinskom sudu u Labinu, a Županijski sud u Puli je odbio i Maistrinu žalbu, potvrdivši prvostupanjsku presudu. U poduljem obrazloženju Županijskog suda se između ostalog navodi da "tužitelj (Maistra) nije ispunio zakonom predviđene pretpostavke ni po jednom osnovu temeljem kojeg je tražio utvrđenje prava vlasništva". (Paulo GREGOROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter