Za hrvatske poduzetnike ove godine preko 3 milijarde kuna

Tehnički ministri Darko Horvat, Anton Kliman i Jasna Jaklin Majetić (M. MIJOŠEK)
Tehnički ministri Darko Horvat, Anton Kliman i Jasna Jaklin Majetić (M. MIJOŠEK)

U suradnji s HGK - Županijskom komorom Pula, Ministarstvo poduzetništva i obrta u srijedu je u prostorima komore organiziralo susret s istarskim poduzetnicima na kojem su prisustvovali tehnički ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat i tehnički ministar turizma Anton Kliman. Ministar Horvat predstavio je mjere i program poticaja za poduzetnike, rekavši da set bespovratnih mjera kroz objavljeni poziv iznosi oko 2,5 milijardi kuna bespovratnih sredstava, a tome treba dodati još 120 milijuna eura kreditnih sredstava kroz Hrvatsku agenciju za malo gospodarstvo.

- Jedan od zadnjih projekta E-impuls "težak" je oko 250 milijuna kuna, a uskoro će biti pušten i novi natječaj namijenjen ciljanim skupinama (ženama i mladim poduzetnicima, invalidima rada, braniteljima) u iznosu od 50-ak milijuna kuna. Uz sve to, poticat ćemo zadruge i klastere, a kada sve zaokružimo, u ovoj će godini za hrvatskog poduzetnika biti osigurano više od 3 milijarde kuna kazao je Horvat.

Naglasio je kako je u prvih šest mjeseci, direktni kreditni plasman mikro, malim i srednjim trgovačkim društvima putem Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) iznosio 1,8 milijardi kuna više, nego u čitavoj 2015. godini, dodajući da je cilj oformiti filijale HBOR-a diljem Hrvatske ne bi li se poduzetnicima u njihovim lokalnim sredinama dodatno olakšalo.

- Siguran sam da ćemo do kraja rujna imati raspisan javni poziv i kroz projekt poduzetničke potporne institucije kojim ćemo financirati izgradnju poduzetničkih centara i inkubatora te druge poduzetničke infrastrukture. Uz to, krajem lipnja uputili smo u komisiju zahtjev za odobrenje javnog poziva kojim natrag vraćamo financiranje poduzetničke infrastrukture u poduzetničkim zonama i uvjeren sam da ćemo dobiti nešto više od 60-ak milijuna eura kao grant za javni poziv za naše općine i gradove, rekao je Horvat i dodao kako su Istra i Međimurje lokomotive u osmišljavanju, projektiranju i provođenju projekata za koje se intenzivno povlače sredstva iz EU fondova.

- Malo i srednje poduzetništvo u turizmu je izuzetno bitno za razvoj turističkog proizvoda, izjavio je tehnički ministar turizma Anton Kliman koji je predstavio novu inicijativu koja se realizira putem HBOR-a namijenjenu poduzetnicima u turizmu. Konkretno, riječ je projektu rekategorizacije privatnog smještaja u Republici Hrvatskoj za koji je osigurano oko 400 milijuna kuna s time da svaka smještajna jedinica može dobiti najviše 200 tisuća kuna, rok otplate je 8 godina, a kamata iznosi 4 posto. Naime, želimo privatni smještaj dovesti na razinu izvrsnosti, a inicijativa obuhvaća sve naše male iznajmljivače - od soba, kuća za odmor, stanova apartmana, veli Kliman i dodaje:

- Danas je prisutan ogroman disbalans u ponudi kvalitete u privatnom smještaju, pa primjerice apartmani koji su kategorizirani u zadnje 3, 4  godine imaju odličnu infrastrukturu, međutim one ranije, treba dići na viši nivo. Radi se o tome da će oni koji se toga prihvate, moraju u roku tri godine proizvod dovesti na razinu izvedivosti, a dogovoreno je da 50 posto radova izvode hrvatske tvrtke što će uključivati i plasman hrvatskih proizvoda, rekao je Kliman. Istaknuo je da su najave za posezonu odlične, rekavši da se već sada sklapaju ugovori za novu turističku sezonu na koju se, tvrdi, već sada može gledati s optimizmom.

Kliman je na kraju ustvrdio da je zbog neriješenih imovinskih odnosa, kamping rak rana hrvatskog turizma. Među ostalim u srijedu je bilo riječi i o novim financijskim instrumentima te provedbi Zakona o poticanju investicija nakon čega su ministri posjetili Obrt za popravak i proizvodnju plastičnih plovila LEIDI  i tvrtku A.B.S.

Do danas 65 milijuna noćenja

Ministar Kliman istaknuo je da je ova turistička sezona najuspješnija od osnutka Republike Hrvatske, rekavši da je do danas ostvareno ukupno 65 milijuna noćenja. Po njegovim riječima, samo u kolovozu ostvareno je 22 milijuna noćenja, a očekuje se oko 8 milijardi eura prihoda od turizma. Istra kao najjača turistička regija, kazao je Kliman, ostvaruje 30 posto svih noćenja u Hrvatskoj.

"Pokazalo se da su se ulaganja isplatila te da je sinergija javno-privatnog partnerstva odličan recept", kazao je ministar koji se na kraju zahvalio svim turističkim radnicima, spomenuvši sobarice, konobare, kuhare, recepcionere, rekavši da bez njihove ljubaznosti i osmjeha na licu, rezultati ne bi bili ovako impresivni.

Stipendiranje učenika i krediti studentima

"U ovoj smo godini osmislili projekt putem kojeg ćemo podijeliti gotovo dvije tisuće stipendija učenicima deficitarnih zanimanja", rekao je ministar Horvat i dodao: "U svakoj ćemo županiji u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje identificirati koja su to zanimanja deficitarna u srednjestrukovnomm obrazovanju. U tu je svrhu, ove godine osigurano 18 milijuna kuna. Također, u fazi smo pregovora s kolegama iz Europske komisije vezano uz još jedan novi projekt putem kojeg mikro-kreditiranjem želimo pratiti naše studente na način da poslodavci definiraju koja su to zanimanja koja kroz profil visokoškolskog obrazovanja žele dobiti na tržištu rada. Planiramo s 25 milijuna kuna kredita pomoći takvo studiranje uz uvjet da takav profil ljudi dalje ostane u Hrvatskoj barem deset godina", zaključio je ministar Horvat. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter