Za energetsku učinkovitost Istri iz EU-fondova 7 milijuna kuna

Predstavljen projekt LIFE SEC ADAPT za povećanje energetske učinkovitosti (Milivoj MIJOŠEK)
Predstavljen projekt LIFE SEC ADAPT za povećanje energetske učinkovitosti (Milivoj MIJOŠEK)

Istarski župan Valter Flego, pulski gradonačelnik Boris Miletić i direktor Istarske razvojne agencije (IDA) Boris Sabatti danas su u sjedištu Istarske županije u Puli predstavili projekt LIFE SEC ADAPT, u kojem sudjeluju Istarska razvojna agencija (IDA) kao koordinator projekta te šest istarskih gradova - Pula, Rovinj, Poreč, Buzet, Labin i Pazin.

Nakon dvojezičnog pozdrava istarski župan naglasio je da je riječ o vrlo značajnom projektu za povećanje energetske učinkovitosti, jači održivi razvoj i veću zaštitu okoliša, za koji su od europskih fondova osigurali 7 milijuna kuna, a ukupna vrijednost projekta je 24, 5 milijuna kuna.

- Ovim projektom Istra kao zelena regija i zelena županija nastavlja strateški razmišljati o energetskoj učinkovitosti. U takvim uvjetima, nužno je djelovati sustavno i promišljati dugoročno te povećati kapacitete lokalnih i regionalnih uprava za prilagodbu klimatskim promjenama kroz smanjenje emisije štetnih plinova, bolje gospodarenje energijom i prelaskom na obnovljive izvore energije. U svim gradovima dobit će strategiju kako bi se ispunili uvjeti Europa 2020, a to su tri cilja - smanjenje emisije stakleničkih plinova za 20 posto, povećanje energetske učinkovitosti za 20 posto, povećanje udjela obnovljivih izvora energije za 20 posto, povećanje udjela biogoriva u prometu na 10 posto, objasnio je istarski župan Valter Flego. Partneri će razmijeniti iskustva i primjere dobre prakse te, u konačnici, donijeti strateške dokumente koji su temelj za daljnju prijavu projekta energetske učinkovitosti na europske operativne programe.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić rekao je da je riječ o nastavku projekta CITY SEC te dobrom primjeru istarskog zajedništva, osvrnuvši se na uzroke globalnih klimatskih promjena i rekavši da su one sve uočljivije i na području grada Pule, posebno u vidu obilnih oborina. Stoga su se europski gradonačelnici uključili u međunarodnu mrežu potpisnika "Sporazuma gradonačelnika" (Convenant of Mayors - CoM) kao odgovora naprednih europskih gradova na izazove globalne promjene klime. CoM je prva i najambicioznija inicijativa Europske komisije usmjerena izravno na aktivno uključenje i kontinuirano sudjelovanje gradskih uprava i samih građana u borbi protiv globalnog zatopljenja.

Potpisani Sporazum gradonačelnika u skladu je s četiri osnovna cilja Europske energetske politike iz 2007. godine. Pritom Pula, istaknuo je pulski gradonačelnik, već aktivno sudjeluje u tome s plinofikacijom i uvođenjem prirodnog plina čime je zabilježena ušteda energija za 40 posto, kao i nabavkom ekoloških autobusa te projektom javne rasprave. Napomenuo je da su Pula i Istarska županija aktivni partneri u projektu te je u pripremi nabavka nove flote za prijevoz na prirodni plin te punionica na prirodni plin za vozila građana, ali i komunalna gradska vozila koja bi prešla na prirodni plin. Naglasio je da pred završetkom projekt centra za gospodarenje otpadom i istaknuo važnost projekta Bičikletom po Puli kojoj je cilj novim tehnologijama unaprijediti prijevoz unutar grada, te istaknuo da su se u projekt energetske učinkovitosti već uključili u suradnji s Castrumom.

Direktor IDA-e Boris Sabatti izjavio je kako je jedan od ciljeva uključenje u novu europsku inicijativu Mayors Adapt koja je pokrenuta u ožujku 2014., a obavezuje gradove potpisnike povelje da u iduće dvije godine provode aktivnosti prilagodbe klimatskim promjenama. Prvi hrvatski gradovi koji će se uključiti u ovaj projekt su upravo i istarski gradovi, rekao je Sabatti i dodao da uz Hrvatsku u projektu sudjeluju Italija, Španjolska i Grčka. Predviđeno trajanje projekta, čija je provedba počela 1. rujna, je 40 mjeseci. (Lara BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter