Za energetsku obnovu osigurano preko 600 mil.kuna

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

U sklopu projekta Poslovni uzlet kojeg je organizirao Poslovni dnevnik u petak je u prostorima Fakultetu ekonomije i turizma održana radionica za predstavnike gradova i općina na kojoj su o mogućnosti sufinanciranja projekata energetske obnove govorili ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller.

Radionici se odazvalo 20-tak predstavnika jedinica lokalne samouprave koji su iz prve ruke mogli čuti informacije o svim projektima za koje se mogu dobiti bespovratna sredstva, a riječ je o projektima zaštite okoliša i energetske učinkovitosti za čije je sufinanciranje osigurano preko 600 milijuna kuna.

Tom je prigodom ministar Zmajlović istaknuo da se od ove godine program energetske obnove obiteljskih kuća koji je najinteresantniji građanima mijenja, te postaje još pristupačniji i brži.

-Ukida se sustav bodovanja, smanjuje se dokumentacija jer sada se građani više neće javljati putem gradova i općina već će se moći direktno obratiti Fondu za zaštitu okoliša. Do sada se pokazalo da su neki gradovi i općine zakazali jer lani je za te projekte bilo osigurano 160 milijuna kuna, a potpisano je svega 1.500 ugovora na razini Republike Hrvatske. Naime, od 550 gradova, samo njih 180 se javilo Fondu, što znači da više od polovica građana u Hrvatskoj nije iskoristilo tu mogućnost, kazao je Zmajlović dodajući da će građani sada poticaje zatražiti direktno u Fondu neovisno o agilnosti svog grada ili općine.

 "Novaca ima dovoljno i poručujem građanima da će moći prijavljivati već u ožujku a jedini kriteriji će biti  redoslijed prijava do iskorištenosti sredstava", istaknuo je ministar Zmajlović.

Po njegovim riječima, energetska učinkovitost, borba protiv klimatskih promjena, zaštita okoliša i gospodarenje otpadom  važni su zato što svaki građanin u svom domu može osjetiti korist.

"Može boraviti u prostoru koji je ugodniji za život, plaćati manje račune, podizati svoj standard i pritom činiti dobru stvar za gospodarstvo, za okoliš te za svoju djecu i generacije koje dolaze. Kada je riječ o višestambenim zgradama tu će građani i dalje morati projekte kandidirati preko upravitelja", kazao je Zmajlović i dodao da se ovim projektima građanima omogućuju kvalitetnije stanovanje i manji računi, dok s druge strane gospodarstvu, obrtništvu i građevinskom sektoru posao i radna mjesta.  (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE


Podijeli: Facebook Twiter