Za ekološko ulje posljednja riječ tehnologije

Dekanter marke Pieralisi posljednji je krik tehnike (D. ŠTIFANIĆ)
Dekanter marke Pieralisi posljednji je krik tehnike (D. ŠTIFANIĆ)

U predstojeću berbu maslina Vodnjanština ulazi bogatija za još jednu uljaru. Na Stanciji San Antonio Milenko Marjanović podigao je uljaru s novom tehnologijom kapaciteta prerade od dvije tone maslina na sat. To je, kaže Marjanović, koji se diči mnogim svjetskim medaljama za ekološko maslinovo ulje, najnaprednija uljara u Istri namijenjena proizvodnji najekološkijeg ulja.

- Uljara ima mogućnost izdvojene prerade, bez da se miješaju tuđa ulja. Bitno mi je bilo nakon berbe preraditi masline za četiri ili pet sati, dok s postojećim uljarama treba i puno duže vrijeme da bi stigao na red. Tako da je namijenjena prvenstveno preradi naših maslina, a onda i tuđih, kaže Marjanović koji na više lokacija posjeduje 8.000 stabala.

Povrat uloženog

Podatak da je cijeli pogon vrijedan 400 tisuća eura dovoljno govori o značaju investicije. Projekt je kandidirao uspješno preko IPARD-a pa, kaže vlasnik, očekuje uskoro povrat 50 posto uloženog novca. Strojevi talijanske marke Pieralisi posljednja su riječ tehnike, navodi, i objašnjava da se pogon sastoji od klasične uljare i odkoščivača. Posjeduje dekanter za izdvajanje koštica i kore od ostatka, četiri miješalice od 600 litara, zatim uređaj kojeg Marjanović naziva "dispositivo" koji izvlači i posljednju kap ulja iz smjese… Strojevi nakon mlina imaju mogućnost pranja, što osigurava čisti sustav za svaku novu količinu maslina za preradu, što znači da na njih nikakvog utjecaja nema prethodno prerađene masline.

- Prednost ovakvog pogona je što daje ulje s daleko više zelene boje, daleko više polifenola, odnosno antioksidansa koji daju miris i okus, i osigurava većim randman jer se ulje ne uvlači u košticu, navodi Marjanović. Ne samo to, nego odkoščivač izdvaja koštice koje se bez ikakve daljnje obrade mogu koristiti kao peleti. Na taj ćemo način u listopadu zaokružiti cijelu ekološku priču, počevši od uzgoja, preko prerade masline do skladištenja ulja. Uz to, dobivamo i ekološke nusproizvode koje možemo iskoristiti, poput paštete ili paté za prehranu stoke, humus ili gnojivo, a ne da zagađujemo okoliš, napominje Marjanović.

Rana berba

Uljara na stanciji San Antonio bit će na usluzi i ostalim maslinarima, što znači da je spremna i za ekološku i za konvencionalnu preradu. Službeno se otvara s berbom maslina, a Marjanović prognozira da bi to moglo biti već u drugoj polovici rujna, mada ga i prije toga očekuju dva probna mljevenja.

- Lani smo počeli brati 22. rujna, prvi u Hrvatskoj, a mislim da ćemo ove godine i sedam dana ranije, dakle već 15. rujna. Normalnu berbu očekujem prvog listopada. Plodovi su veliki i lijepi, sezona će biti dobra, mada su bjelica i buža malo podbacili, kaže Marjanović.

Tvrdi da se, iako je ekološki način zaštite od štetnika puno zahtjevniji nego konvecionalni, u maslinicima Stancije San Antonio za sada uspijevaju othrvati ovogodišnjoj najezdi maslinove mušice. Na svojih 8.000 stabla očekuje između 25 i 30 tona maslina, a kada budu bila u punoj snazi moći će se očekivati i prinos od 160 tona.

- Sve masline navodnjavamo, zbog čega su stabla dvostruko veća, dvostruko je veća krošnja i daleko veći prinos. Navodnjavanjem se prinos podiže od 30 do 70 posto, a kvaliteta ulja od 30 do 50 posto, zaključuje Marjanović. (Zvjezdan STRAHINJA, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter