Za Arheološki park Vižule stiže 16,1 milijun bespovratnih kuna

U parku će se predstaviti bogata povijest poluotoka Vižule
U parku će se predstaviti bogata povijest poluotoka Vižule

Prekjučer je održana zadnja sjednica ovog saziva vijeća Općine Medulin na kojoj su vijećnici izglasali dvadesetak točaka i prihvatili pojedina izvješća o izvršenim programima. Između ostalog, vijećnici su usvojili godišnji obračun proračuna za 2016. godinu koji je puno bolje realiziran nego prijašnjih godina, budući da je ostvareno 98 posto planiranih prihoda, a usprkos manjku, općini Medulin ostaje gotovo četiri milijuna kuna za prenijeti u ovu godinu.

Pomerski vrtić za EU fond

Također je prihvaćeno da Općina Medulin preuzme dio zaduženja za izgradnju i opremanje nove pulske bolnice, što će biti dogovoreno sa svim općinama i gradovima. Jednoglasno je odlučeno da načelnik Goran Buić potpiše Ugovor o sufinanciranju dijela kredita za izgradnju Opće bolnice Pula u iznosu od 3,4 milijuna kuna koji će otplatiti u razdoblju od 2018. do 2036. godine. Vijećnici su također jednoglasno podržali odluku o davanju suglasnosti načelniku za provedbu ulaganja na području općine vezano uz planiranu gradnju dječjeg vrtića i jaslica u Pomeru. To konkretno znači da će načelnik i djelatnici općine moći promptno reagirati i poslati projekt gradnje spomenute predškolske ustanove u Pomeru na natječaj Europskih fondova bez prethodnog saziva Općinskog vijeća.

Upravo u trenutku dok se razgovaralo o europskim fondovima i nužnosti izgradnje vrtića i jaslica u Pomeru, na e - mail Općine stigla je dobra vijest koju su svi s olakšanjem pozdravili. Naime, odobrena je financijska projekcija za izgradnju "Arheološkog parka Vižula" i to je veliki korak naprijed u realizaciji ovog lijepog projekta koji će se ostvariti zahvaljujući sredstvima iz Europske Unije. Ukupna vrijednost spomenutog projekta je 19,6 milijuna kuna, od čega su 16,1 bespovratna sredstva, dok 1,5 milijuna kuna osigurava Općina Medulin, a 1,7 milijuna kuna Turistička zajednica općine. Sredstva će biti osigurana kroz program "Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine". Pritom je napomenuto da se ovime općina Medulin pridružila dosad najuspješnijoj istarskoj općini po pitanju uspješnosti na natječajima EU fondova, Svetvinčentu, koji se već godinama polako revitalizira i budi upravo zahvaljujući takvim sredstvima. (Patricija SOFTIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter