Za 1. maj u Šijanskoj šumi 2.500 porcija fažola

Detalj s prošlogodišnje proslave u Šijanskoj šumi (N. LAZAREVIĆ)
Detalj s prošlogodišnje proslave u Šijanskoj šumi (N. LAZAREVIĆ)

U Gradskoj palači predstavljen je program obilježavanja 1. svibnja Međunarodnog praznika rada i 5. svibnja Dana Grada Pule. Brojna događanja u gradu predstavili su dogradonačelnik Fabrizio Radin, pročelnica za kulturu Jasmina Nina Kamber, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Istre Dušan Černjul, predstavnik agencije Avenue Vlado Orlić, te promotor koncerta u INK-u Danijel Sponza.

Fešta i na Kaštelu

- Ove godine uistinu je mnogo programa. Od petka, kada sve počinje na Portarati, do Šijanske šume gdje u 12.30 sati počinje podjela 2.500 porcija fažola, a održat će se i zabavni program uz turnire u pljočkanju i malom nogometu. I ove godine za građane je organiziran besplatni autobusni prijevoz do Šijanske šume, a kroz šumu vlakićem s polaskom kod Šumarije. Parkiranje vozila za osobe s posebnim potrebama rezervirano je na ulazu u Šijansku šumu kod Monte Šerpa. Program u Šijani trajat će od 10.30 do 20 sati kada se sve seli na Kaštel gdje će se održati Seasplash party uz legendarnog Anthony B-a, rekla je Kamber.

Orlić je otkrio da će uz porcije fažola građani na raspolaganju imati i drugu ugostiteljsku ponudu, a u Šijanskoj šumi organiziran je i zabavni park za djecu. Nakon ručka, oko 15 sati, predstavit će se pulske plesne skupine, a ponudu će obogatiti i HandMade-ovih desetak izlagača autohtonih suvenira. U zabavnom programu nastupit će harmonikaški orkestar Stanko Mihovilić i bendovi OKUD-a Istra, potom KUD Matko Brajša Rašan i Uljanik, pulske mažoretkinje, Puhački orkestar Pule, slovensko kulturno-društvo Istra, te škola nogometa NK Istra 1961 i bend Enigma.

Gastro na tržnici

Obilježavanje Dana oslobođenja i Dana grada Pule započinje u 10 sati na Forumu plesnom čestitkom Studija Zaro, a u 11 sati u INK-u će započeti svečana sjednica Gradskog vijeća i uručenje javnih priznanja Grada Pule. Ove godine Nagrada će pripasti Karlu Radoloviću, Grb timu "Svjetlećih divova" na čelu s Deanom Skirom, a Povelja će pripasti Arenaturistu, dok će se u galeriji Vincent iz Kastva otvoriti izložba "Doživjeti utvrdu Monte Grosso".

Poslijepodne, u 18 sati, u Spomen sobi Antonia Smareglie održat će se predavanje "1854. - Smareglia i njegovi suvremenici", a u 20 sati u INK-u započinje koncert Anelida i gostiju u povodu 50. rođendana najdugovječnijeg benda ovih prostora pod nazivom "Naših 50 lit - 50 lit kao jedan hit". Kako je otkrio Sponza, uz Anelide će nastupiti brojni izvođači, među kojima Vesna Nežić Ružić, Lidija Percan, Bruno Krajcar, Sergio Pavat te Mirko Cetinski, a uz Anelide zvijezda večeri bit će Toni Cetinski.

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Istre u program se uključio gastro programom u ponedjeljak na Tržnici gdje će u 10 sati započeti manifestacija Gastro okusi Istre na kojoj će se predstaviti sedam istarskih udruženja obrtnika te učenici Lipe.

- Spremat će se tradicionalna jela od zdravih namirnica, koja će se moći degustirati. Zamišljeno je da građani šeću od štanda do štanda i isprobavaju jela, a cijena tanjura bit će 30 kuna, a čaše 20 kuna. Građani će moći na taj način iskušati svu ponudu, rekao je Černjul i istaknuo da u podne počinje natjecanje u spravljanju jela od sipa.

Uz gastro program u ponedjeljak će se u Flanatičkoj ulici od 9 sati održavati sajam Kreativna čarolija koji će trajati do 8. svibnja, dok je u 19 sati predviđeno otvaranje fotoizložbe Duška Marušića Čičija u Svetim srcima, a u isto vrijeme na Portarati počinje koncert Songkillersa.

Subota u znaku galerija i muzike za mlade

U subotu od 18 sati u Augustovom hramu otvorit će se izložba "Rimski šlem iz Sivca" Gradskog muzeja Sombora, autorice Anđelke Putica, dok će se od 19 sati do ponoći u Kandlerovoj ulici održati Dani otvorenih galerija u kojima će posjetitelji moći razgledati postave u galerijama Motika, Poola, Kandler 5, Art studio, Makina, MSUI i Gradske galerije. Od 19 sati starta i muzički program. Na Trgu sv. Tome nastupit će Fiorin jazz band, a na Portarati će se održati 6. Gitarijada. U INK-u od 20 sati započinje 2. dječji pjevački festival Pula pjeva, a u isto vrijeme na Danteovom trgu započet će Open air Discotheque gdje će se mladi zabavljati do 1 sat iza ponoći. U 23 sata, pak, u Zerostrasse tunelima ispod Kaštela započinje Dj party udruge Seasplash uz nastup Petra Dundova.

Nedjeljno Proljeće u Šijanskoj šumi

U nedjelju će se, od 9 do 11.30 sati, u Šijanskoj šumi održati još jedan program "Proljeće u Šijanskoj šumi" u organizaciji Pula sporta. Kros, MTB utrka, programi Udruge kineziologa, KRUPP-ovaca te Triatlon saveza, Bike spirita i Adidasove škole trčanja, trebali bi privući mnoge zaljubljenike u aktivnosti u prirodi. Navečer je, pak, u 19 sati, u Circolu na programu koncert u povodu 161. obljetnice rođenja maestra Antonia Smareglie. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter