Z vijulini ne sopu samo muškardini

Raskantani Pazinci (G ČALIĆ ŠVERKO)
Raskantani Pazinci (G ČALIĆ ŠVERKO)

"Z vijulini i klarini sopu muškardini", susret svirača tradicijskih glazbala održan protekle nedjelje u Roču, u sklopu obilježavanja Ročkog sajma, u svom devetom izdanju okupio je šezdesetak glazbenika iz hrvatske i slovenske Istre. Susret u ročkom Domu kulture, u organizaciji Katedre Čakavskog sabora Roč te suorganizaciji Mjesnog odbora Roč i ŽKUD-a "Renato Pernić", otvorile su domaće snage, ročki Gunjci Arkul.

Na pozornici su se izmjenjivali domaći i gostujući glazbenici; Gunjci Složna fameja iz Lupoglava, Borućanski mužikanti, Strune iz Pule, Kuražni Pingventini, Bravi Izolani, Pišcaci iz Marušići, Gologoričani i mnogi drugi. U sklopu sastava Raskantani Pazinci nastupila je i mlada Leticia Ulika Roce jedina sviračica vijulina na susretu koja je pokazala da - z vijulini ne sopu samo muškardini.

Potaknuti dobrim iskustvom revitalizacije bajsa i nekih drugih glazbala, kao i željom da se sastavima gunjaca vrati izvorni oblik, prije devet godina u ročkoj Katedri pokrenuli su projekt oživljavanja interesa za sviranje violine na tradicijski način. U međuvremenu se susret proširio i obuhvatio i klarinet. Intencija tradicijskog susreta "Z vijulini i klarini sopu muškardini", je revitalizirati ta tradicijska glazbala, sačuvati njihov zvuk u tradicijskoj glazbi Istre i zainteresirati mlade za taj segment glazbene baštine. Da se u tome uspjelo dokazuje puno mladih svirača upravo ovih tradicijskih glazbala.

Prvi susret svirača vijulina i pratećih glazbala, Katedra Čakavskog sabora Roč održala je 2006. godine, u suradnji s Udrugom Hum, a na inicijativu Vladimira Pernića, u Humu - najmanjem gradu na svijetu. Ročka Katedra imenovala je Vladimira Pernića, odličnog poznavatelja glazbene baštine Istre, za voditelja i koordinatora projekta, a profesore glazbe Branka Pernića i Miloša Pernića u stručni tim za praćenje i realizaciju projekta. Dosad je održano šest susreta u Humu i dva u Gologorici. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter