Vrtići sve skuplji, prava sve manja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da kojim slučajem živite u Zagrebu, i vaše dijete boravi u nekom od tamošnjih gradskih vrtića, za njegov 10-satni boravak platili biste, ovisno o visini vlastitih primanja, između 150 i 600 kuna. Usto, postoji mogućnost ostvarivanja dodatne olakšice, ali i oslobađanja od plaćanja kada je riječ o djeci s teškoćama u razvoju i djeci iz obitelji teškog socijalnog stanja. Usprkos činjenici da su u kriznim godinama mnogim pulskim roditeljima prepolovljena primanja, da mnogi plaćaju visoke rate stambenih kredita za jedinu nekretninu kojom su riješili stambeno pitanje, da su mnogi podstanari, u Puli visoka cijena vrtića ne samo da se ne smanjuje, nego raste, pa tako roditelji od siječnja, umjesto 650, plaćaju 690 kuna.

Poskupjelo već 2008. i 2010. godine

U vremenima krize čak je i 40 kuna mnogima puno, no, to je tek jedno u nizu poskupljenja od 2000. godine, kada je 10-satni boravak za 21 dan boravka u vrtiću koštao 473 kune. Isti je program u siječnju 2008. poskupio s 514,5 na 589,5 kuna, da bi 2010. cijena skočila na 650 kuna, a od početka ove godine na - 690 kuna. Osim konstantnog rasta cijena, prava se režu pa tako roditelji moraju plaćati punu cijenu boravka čak i kada su djeca odsutna zbog bolesti, što ranije nije bio slučaj. Također, uvodi se HACCP sustav, pa se roditelji prisiljavaju donositi u vrtić plastične čaše umjesto dotadašnjih metalnih, a zabranjuje se i odnošenje popodnevnih obroka koje djeca nisu stigla pojesti, poput jogurta i keksa, što ranije, također, nije bio slučaj. Da situacija poprima bizarne razmjere, svjedoči i iskustvo jedne majke koja je morala pričekati odvođenje djeteta iz vrtića sve dok ono do kraja nije pojelo keksić koji je imalo u rukama. Roditeljima, naravno, nije dozvoljeno niti odnošenje kuhanih obroka kući u danima kada je dijete odsutno, iako su te obroke platili.

Burnu reakciju mnogih izazvala je odluka po kojoj dijete mora biti na tzv. godišnjem najmanje 22 dana u komadu da bi cijena boravka jednom godišnje bila umanjena za 50 posto- i to pod uvjetom da se svih 22 dana iskoristi u istom mjesecu, jer ukoliko se odmor razlomi na kraj jednog i početak drugog mjeseca taj je popust već teže ostvariti. Osim toga, nezadovoljni su i ukidanjem kriterija po kojem prednost pri upisu u vrtić imaju djeca koja stanuju u kvartu u kojem se taj vrtić i nalazi. Tako se događalo da dijete koje stanuje sto metara od vrtića u središtu grada ostane neupisano u taj vrtić, ali mu se ponudi mjesto u Šijani!

Zagreb ne razmišlja o poskupljenju

Usporedbe radi, u zagrebačkim gradskim vrtićima, gdje je također uveden HACCP, ne postoji obveza donošenja plastičnih čaša koje ugrožavaju okoliš, niti se roditeljima zabranjuje odnošenje nepojedene užine.

- Smatramo da su roditelji partneri dječjem vrtiću i sve što donose nije prisila, nego donose dobrovoljno da bi djeca imala kvalitetnije uvjete. U principu, vrtić je dužan osigurati sve potrebno za provođenje programa. Ukoliko je dijete manje pa dulje spava ili roditelj dođe po njega prije nego što je pojelo užinu, u tom slučaju može ponijeti obrok, kaže Dinko Vukelić, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Zagreb, koji napominje da u Zagrebu zasad ne razmišljaju o poskupljenju vrtića. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter